Dům pro seniory v Turovicích koupil v dražbě soukromý investor. Obec ale dál dluží desítky milionů

3. srpen 2017

Rozestavěný dům pro seniory v Turovicích na Přerovsku má nového majitele. Za 15 a půl milionu korun ji v dražbě koupil ostravský investor a plánuje jeho opravu. Své konkrétní plány s objektem prozatím tají. Finanční potíže Turovic tím ale nekončí, státu stále dluží desítky milionů korun.

Najít v Turovicích dům pro seniory není problém. Turovice jsou malá obec, kde žije asi 220 obyvatel, a tak je třípodlažní stavba vidět zdaleka. Budova je zamčená už více než sedm let, přestože má hotovou střechu a okna a uvnitř je vidět materiál, který zbyl po dělnících.

Teď bude mít dům nového majitele, jak potvrzuje mluvčí finančního úřadu v Olomouci Zuzana Žabčíková. „Uskutečnila se druhá, opakovaná dražba rozestavěného domu pro seniory. Objekt se vydražil za vyvolávací cenu 15 a půl milionu korun. Vydražitel složil jistinu 4 miliony a momentálně běží dvou měsíční lhůta na doplacení celé částky,“ uvedla mluvčí.

Turovice čeká dražba dalšího obecního majetku

Nezávislý starosta Turovic Pavel Baďura s výší částky spokojený není. Doufal, že v dražbě získají minimálně dvojnásobek. „Je to mizérie,“ komentuje.

Přesto někteří místní lidé věří, že prodej obci pomůže, například pan Martin: „Je lepší, že se to prodalo, než aby to dál leželo ladem. Určitě pro místní vzniknou nová pracovní místa. Říká se, že tam má být domov pro důchodce.“

Nový majitel s Českým rozhlasem o svých plánovaných investicích v Turovicích odmítl mluvit.
Obec i po prodeji domu dál zůstává vysoce zadlužená. Do potíží se dostala kvůli sporům se stavební firmou a teď státu dluží téměř 90 milionů korun. Má odstavený veškerý majetek a nemůže investovat. Další dražby obecních lesů, polí, a dokonce i místní kapličky tak Turovice ještě čekají.

autor: kra
Spustit audio