Dům řádových sester v Prostějově se stal kulturní památkou. Jeho osud je nejasný

11. červenec 2016

Olomoucký kraj zatím neprodá Dům řádových sester a ošetřovatelek v areálu bývalé prostějovské nemocnice. Stal se kulturní památkou a úředníci prodej budovy pozastavili.

O jejím dalším osudu rozhodnou v červenci. Podle aktivistů, kteří se o zapsání na seznam kulturních památek zasadili, by nejvhodnější byla přestavba budovy na dům pro seniory.

„S kolegy, se kterými jsme byli autory toho podání, jsme to udělali v nouzi nejvyšší. Ta budova chátrala od roku 2005 a nikoho nezajímala. Ani majitele,“ říká Prostějovan Ivan Čech, který společně s architekty požádal ministerstvo kultury o zapsání domu řádových sester na seznam kulturních památek.

„Ministerstvo kultury rozhodlo, že je nemovitost kulturní památkou. Rozhodnutí ministerstva vedení kraje respektuje a bere na vědomí. Hejtmanství se proti rozhodnutí nebude odvolávat ani proti tomuto vyjádření nebude činit žádné kroky,“ říká za majitele budovy - tedy Olomoucký kraj, jeho mluvčí Kamila Navrátilová.

Ivan Čech ale připomíná, že zapsáním nic nekončí: „Můžeme pomyslně cinkat šampaňským, nicméně nejsme tak zpozdilí, abychom nevěděli, že nějaké úřední rozhodnutí nic neřeší. Takže teď je asi důležité, aby se kraj zabýval tím, co s tímto majetkem udělá.“

Podle Navrátilové se o případném dalším prodeji domu rozhodne v řádu týdnů: „Co se týká budoucnosti objektu, tak tím se bude zabývat krajská rada, a to nejdříve v červenci tohoto roku.“

Co bude s budovou dál, určí až její nový vlastník. Ti, kteří se o její zapsání na seznam památek zasadili, ale mají jasnou představu: „Možnosti využití souvisí s tím, co je to za budovu. Sloužila k ubytování, takže by to mohl být, hospic, domov důchodců nebo dětský domov.“

A to by si přála i sociálně demokratická primátorka Prostějova a zároveň radní Olomouckého kraje Alena Rašková.

„Pokud to budou starší občané, ať už v domově důchodců nebo v domě s pečovatelskou službou, tak si myslím, že je to smysluplné využití. Těch požadavků na umístění v těchto domech je hodně, takže to bych byla docela ráda, kdyby se toto splnilo,“ vysvětluje Rašková a dodává, že Prostějov ročně eviduje desítky žádostí o umístění v domovech důchodců.

autor: tas
Spustit audio