Dům služeb v centru Velkých Losin na Šumpersku čeká v budoucnu demolice

11. květen 2018

Dům Služeb na náměstí ve Velkých Losinách čeká demolice. Na jeho místě by si chtěla obec postavit nový úřad.

Než ho opravit, radši ho zbourat, rozhodli tamní zastupitelé. Už teď představuje pro obec velkou zátěž. Řeší časté poruchy, úniky tepla, do budovy zatéká. K demolici ale přikročí až ve chvíli, kdy bude mít peníze na výstavbu nové:

„Budova je z roku 1989, ale byla postavena v akci Z. Plášť opadává, problém je i v kanalizaci,“ popisuje aktuální stav domu nezávislá starostka Velkých Losin Jana Stará.

Vzápětí vysvětluje, proč se zastupitelé rozhodli pracovat s myšlenkou celou budovu strhnout. Přiklání se k ní totiž i většina lidí, která se zapojila do nedávného dotazníkového šetření.

„Samozřejmě nikdo nebude tuto budovu bourat hned zítra. Moje vize je ale taková, že se bude bourat, až bude hotová projektová dokumentace a finance. Do té doby bude sloužit tak, jak slouží,“ říká Stará.

Namísto domu služeb by chtěla obec postavit časem nový obecní úřad i s informačním centrem a knihovnou. Se současnými nájemníky by se tak musela rozloučit.

Jana Kašparová už se na odchod připravuje delší čas. A nejen kvůli záměru obce. Pro svou čokoládovou pralinkárnu chce větší prostor: „S touto myšlenkou se koketuje už delší dobu. Neustále jsme se dívali po prostorách. Ze dne na den se uvolnila jedna parcela mezi ruční papírnou a zámkem Velké Losiny. Tu se nám podařilo koupit. Teď už čekáme na stavební povolení a v příštím roce bychom se měli stěhovat.“

Riziko, že bude muset budovu opustit, netrápí ani dalšího z podnikatelů. Martin Večeř se právě loučí se zákazníkem a zavírá pokladnu. Už přes 25 let provozuje v domě služeb prodejnu elektro: „Ta prodejna není moje jediná živnost. Dělám i servis, takže mám práce nad hlavu a asi mi to teda chybět nebude. Je tady problém s vlhkostí, padají tady omítky, sem tam tady něco praskne, špatně to tady topí. Za těch 25 let už jsem si zvykl. Možná, že mi to vyřeší i problém, že nestíhám opravy, takže budu mít víc času.“

V budově sídlí i základní umělecká škola PAMFILIA. A její ředitelka Petra Akritidu věří, že se jí podaří v případě nutnosti společně s obcí náhradní zázemí pro výuku najít.

autor: aja
Spustit audio