Dušená holoubátka s játrovými knedlíčky překvapí svou jednoduchostí a dodají vám sílu

Na dušená holoubátka s játrovými knedlíčky vařenými v omáčce nás pozvala Milada Skolková. Porota vybrala tento zapomenutý recept a dodala, že chuť holoubat je někde mezi kuřecím a bažantím masem. Tenhle recept je přes 50 let starý a stále dobrý.

Dušená holoubátka

5 holoubat včetně vnitřností (srdíčka, játra, žaludky)
sůl
pepř
muškátový květ
200 ml oleje
5 lžic hladké mouky
1,5 l vody na podlití

Postup:

Holoubata vykucháme, umyjeme, naporcujeme na čtyři díly (podélně a pak nad stehýnkem).

Do kastrolu dáme 2 dcl oleje, vložíme maso a restujeme, osolíme, opepříme a dáme trochu muškátového květu. Maso necháme zatáhnout. Pak přidáme 5 lžic hladké mouky a opražíme, abychom mohli nalít vodu a zadělat jíšku. Maso i s jíškou pomalu provaříme a před úplným změknutím masa – tedy po 75-90 minutách – přidáme játrové knedlíčky.

Játrové knedlíčky do omáčky

250 g drůbežích jater
1 syrové vejce
sůl
pepř
3 stroužky česneku (jen málo, aby nepřebil chuť masa)
lžíce majoránky
2 lžíce strouhanky
2 lžíce hladké mouky

Postup:

Játra nameleme najemno, přidáme vajíčko, sůl, pepř, majoránku, česnek, strouhanku i mouku, vše zamícháme a necháme chvíli odpočinout.

Vyválíme si váleček a krájíme malé kousky, ze kterých v dlani vyválíme kulaté knedlíčky. Ty poté vložíme do omáčky k téměř měkkému masu a chvilku povaříme.

Milada Skolková

Na náš příjezd čekala už u vrat do své zahrady. Při předání dárkové tašky i se zástěrou navrhla, že by ji mohli soutěžícím podepsat všichni členové poroty. Během dušení holoubat jsme dostali i domácí zákusky, nabídli si z obložené mísy a připili si na zdar vaření stylově – na Plzeňsku rumem. Recept na holoubátka má paní Skolková po své mamince a holoubata dodal její švagr. Ochutnávku jsme si dopřáli pod kroucenou vrbou na krásně upravené zahradě.