Dva Češi byli zadrženi na Novém Zélandu za pašování orchidejí

21. leden 2004

OLOMOUC - Před soudem na Novém Zélandu by dnes měli stanout dva čeští turisté obvinění z krádeže a pašování vzácných orchidejí. Podle neoficiálních zdrojů jde o děkana Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a bývalého pracovníka České inspekce životního prostředí z Brna...

"Obdrželi jsme informace od novozélandských vyšetřovatelů. Dozvěděli jsme se, že na Novém Zélandu byli zadrženi dva Češi, u kterých bylo nalezeno větší množství orchidejí. Dále jsme byli informováni, že ve čtvrtek by měl proběhnout soud," uvedla mluvčí Ministerstva životního prostředí České republiky Karolína Šůlová. Jména zatím uvést nechtěla se zdůvodněním, že je třeba vyčkat na rozhodnutí soudu.

Proti zveřejnění jmen obou zadržených se ohradila také rodina děkana Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Maminka Čestmíra Číhalíka obvinění z krádeží a devastování přírody jednoznačně odmítá. "Z našim médií je mi smutno, protože je to na úrovni bulváru. Jak mohou někoho obvinit, aniž by byl nějaký soud?" postěžovala si.

Vedení Univerzity Palackého se obrátilo na ministerstvo zahraničí se žádostí o oficiální informace, teprve poté se k případu vyjádří.

autor: av
Spustit audio