Dva dny tréninku a pět dní lenošení nepomůže

3. březen 2015

Soutěž Buď F.I.T. s Českým rozhlasem Olomouc a regionálním Deníkem startuje. Soutěžící se poprvé setkají v pátek 6. března ve studiu Flex-Fitness se svými lektory, kterým prozradí své cíle. Trenéři je naopak ujistí, že cvičení i změna životosprávy bude hlavně pro jejich dobro.

Během cesty ke zdravějšímu životu bude na soutěžící dohlížet uznávaný master trenér a specialista na funkční trénink Petr Peč a výživová poradkyně Kateřina Gálová.

„Chceme, aby si všichni vypracovali pozitivní vztah k pohybu a životosprávě. Budeme tady pro ně, mohou se na nás kdykoli obrátit. Pokud budou mít nějaký problém, chci abychom jej spolu vyřešili. Chci, aby pro ně soutěž byla zábava a něco si z ní odnesli," ujistil Petr Peč.

Základ: jídelníček na míru

Změna životosprávy a stravovacích návyků je stejně důležitá jako pohyb. Trenéři se vyhýbají slovu dieta, protože zbytečně evokuje hladovění. Jídelníček nelze udělat pro každého stejný. Proto lektoři rozdají dotazníky, kam si mají zapisovat, co během dne jedí. To jim usnadní vytvořit jídelníček každému na míru. „Myslím, že je lepší upravit jídelníček, než vytáhnout ze šuplíku deset uměle vytvořených návrhů," vysvětlila výživová poradkyně Kateřina Gálová.

Jednou za čas něco dobrého

Trenéři zdůrazňují, že jednou za čas si soutěžící mohou dopřát něco dobrého. Ovšem v rozumné míře. „Nemůžeme nikomu vnutit nějaký vykonstruovaný jídelníček a očekávat, že jej odteď budou dodržovat," dodala Kateřina Gálová. Aby měla životospráva smysl, musejí soutěžící odpovídat upřímně a pravdivě.

„Potřebujeme, aby nám opravdu řekli, co jedí. Jinak nám to bude k ničemu. Pokud si po nedělním obědě někdo dá polovinu bábovky, musí to tam napsat. Jedině tak jim pomůžeme změnit zaběhnuté návyky," dodal Petr Peč.

Účastníci projektu Buď F.I.T. s Českým rozhlasem Olomouc a regionálním Deníkem lektorům na začátek vysvětlí, proč se přihlásili a co si od soutěže slibují.

Kateřina Gálová se narodila v roce 1983. Vystudovala Univerzitu Palackého v Olomouci, obor rekreologie se specializací na management zdravého životního stylu. Specializuje se na slimbox, funkční trénink a výživu. Má za sebou odborné kurzy a je držitelkou řady licencí, mezi jinými poradce pro výživu ve specializaci na redukční, sportovní a zdravou výživu. Je také absolventkou kurzu pro dětskou výživu a výživu těhotných a kojících. ,,Každý z nás je jedinečná osobnost, a proto je potřeba tak s každým jednat. Neexistuje univerzální řešení, ale existuje cesta, kterou se lze vydat a řešení najít," říká. Ve volném čase se věnuje cyklistice, běhání, horám, přátelům a čtení krásné literatury.

Petr Peč se narodil v roce 1979. Pochází z Olomouce, v Ostravě vystudoval fyzioterapii. Od roku 2001 pracoval v zahraničí jako osobní trenér a lektor pohybových lekcí. Věnuje se také kondiční přípravě sportovců. Působí jako Master trainer pro funkční trenink. Je absolventem Kettlebells Academy a držitelem certifikátu Russen Kettlebells, je také absolventem mezinárodního školení Master trenérů TRX se specifikací na TRX-Rip treiner a program Move It. Zároveň provozuje pohybové studio Flex-Fitness v Olomouci. Je jediným master trenérem v České republice pro řadu nářadí na funkční trénink. ,,Nejlepší motivací jsou výsledky", říká Petr.

Vyhrajte největší úbytek tuku

Cílem není posouzení, kdo shodil absolutně nejvíce kilogramů váhy a centimetrů v pase nebo kdo nabral nejvíce svalů. Muži i ženy různého věku ztrácejí tuk i nabírají svalstvo jiným způsobem. Takové měření by nebylo objektivní, proto musí být procentuální. Také hubnutí není zcela přesný termín. Ve výsledku můžete zhubnout i svaly, což rozhodně není žádoucí. Přesnější je tedy redukce tělesného tuku. A přesně o to v soutěži půjde. Vyhraje ten, kdo shodí nejvíce procent tělesného tuku, následně procentuálně sníží objem v pase a třetím faktorem bude získání kondice.

Fyzickou zdatnost si trenéři změří několika testy. Sedy lehy, kliky, přítahy na speciálním přístroji Gravity a obávaný pětiminutový step test jim prozradí, v jaké formě jejich klienti jsou. Fyzická zdatnost soutěžících by se během tříměsíčního tréninku měla zásadně zvýšit. Účastníci budou mít dostatek příležitostí na své formě pořádně zapracovat.

Kromě společných pátečních tréninků se mohou přihlásit na libovolnou dopolední lekci a jeden odpolední trénink v týdnu, aby si vyzkoušeli co nejvíce možných typů cvičení. Je důležité, aby si cvičení rozdělili na celý týden, a ne do jednoho nebo dvou dní a po zbytek týdne se věnovali lenošení. Klíčem k úspěchu je rovnoměrná zátěž a dodržování životosprávy.

autoři: Irena Svobodová , Kamil Polko
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.