Dva policisté kryli dopravní nehodu opilého kolegy. K činu se nepřiznali, od soudu dostali podmínku

22. březen 2023 10:28

Podmíněné tresty udělil Okresní soud v Přerově třem státním policistům. Jeden měl mít podle zatím nepravomocného rozsudku dopravní nehodu pod vlivem alkoholu a další dva ho měli krýt. Hrozilo jim za to až pětileté vězení.

Podle rozsudku se opilý 52letý komisař přerovské kriminálky v listopadu 2021 při výjezdu z kruhového objezdu čelně srazil s protijedoucím autem. Jeho řidič vyvázl s lehkým zraněním. Dva policisté, kteří u nehody zasahovali, ale měli vyšetřování zmanipulovat. Do protokolu jako řidiče místo svého kolegy uvedli jako viníka třetí osobu, která se na místě nehody vůbec nenacházela.

„Oba policisté takto postupovali ve snaze pomoci kolegovi vyhnout se kázeňskému, případně i trestnímu postihu a při uplatnění způsobené škody u pojišťovny v rámci povinného ručení se vyhnout tzv. regresní náhradě škody,“ popisuje soudce přerovského okresního soudu Jan Rektor. Ten navíc uvedl, že policisté se ke svému činu nepřiznali. „Vymysleli si v podstatě alternativní skutkovou verzi,“ dodal Rektor.

Devět svědků a další důkazy

Proti nim ale stály výpovědi celkem devíti svědků a taky další důkazy. „Vina všech tří obžalovaných ze spáchání skutku byla nad rámec jakýchkoli důvodných pochybností zjištěna z provedeného dokazování,“ vysvětlil Rektor.

Soud dvěma policistům udělil za spáchání přečinů zneužití pravomoci úřední osoby a pomoci k pojistnému podvodu podmíněné tresty a tresty zákazu činnosti u bezpečnostních složek. S podmínkou vyvázl i kriminalista, ten navíc musí zaplatit i peněžitý trest. Rozsudek zatím není pravomocný, všichni si nechali lhůtu na odvolání. Podle mluvčího krajské policie Libora Hejtmana jsou všichni tři už od zahájení trestního stíhání postavení mimo službu. „Jejich jednání nebylo vyhodnoceno jako systémové selhání,“ zmínil Hejtman. Podobný případ považuje za výjimečný. „Za třináctiletou existenci Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje se jedná o jednotky takových případů,“ dodal mluvčí.

Jejich jednání nebylo vyhodnoceno jako systémové selhání.
Libor Hejtman, mluvčí krajské policie

Případ znepokojil i vedení města. Primátor Přerova Petr Vrána z hnutí ANO se nyní chce sejít s vedením krajské policie. „Pro mě je to nová informace. Můžu říct, že i překvapení. Budu se na to určitě ptát pana ředitele a budu chtít víc informací,“ nechal se slyšet Vrána.

Primátor chce zároveň znát i podrobnosti k dalšímu nedávnému incidentu, kdy v mateřské škole v Přerově při besedě s dětmi republikovému policistovi náhodně vystřelila zbraň.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související