Dva týdny v karanténě musela po návratu z USA strávit olomoucká fotografka Aďa Simperová

Odjížděla v době, kdy se o koronaviru mluvilo jen v souvislosti s Čínou. Společně s dvěma dcerami a dvěma tetami v seniorském věku zamířily do Bostonu a New Yorku. „Kdybychom dostaly doporučení neletět, řídily bychom se jím,“ zdůrazňuje Aďa Simperová.

Návrat domů byl velmi dobrodružný. „Snažily jsme se vrátit dřív, ale nebyly letenky. Volala jsem na velvyslanectví, abych sehnala nějaké respirátory, ale to nebylo vůbec možné.“ Z USA cestovaly přes Velkou Británii a Španělsko: „V obrovském letadle z Londýna sedělo asi dvacet pasažérů, což nebylo pro naši psychiku nic příjemného. A Madrid – to už bylo město duchů,“ vzpomíná Aďa Simperová a zdůrazňuje, že z rodiny neonemocněl nikdo.

Její snímky najdete v portfoliu zpěvačky Anety Langerové nebo herečky Báry Hrzánové, se kterými se díky své práci spřátelila. „Jezdíme spolu na dovolené, trávíme spolu Silvestry, je to krásné,“ říká. Deset let fotila pro časopis Betynka, zaznamenává zkoušky a představení v olomouckém Divadle Tramtarie, často a ráda spolupracuje se Společností pro ranou péči.

autor: voj
Spustit audio