Dva vánoční stromy pro Velké a Masarykovo náměstí v Hradci Králové se rozsvítí v neděli 3. prosince

28. listopad 2023 10:04

Na Velké a Masarykovo náměstí v Hradci Králové přivezou v úterý 28. listopadu pracovníci městských technických služeb vánoční stromy. Smrk, který ozdobí historické centrum města, chtějí pokácet a převézt už dopoledne. Druhý strom by měl následovat hned po něm. Podrobnosti o tom, zda se vše daří podle plánu, zjišťovala reportérka Adéla Kavříková.

Čtěte také

Jsem momentálně v Předměřicích nad Labem. Právě odtud zaměstnanci technických služeb vánoční strom na Velké náměstí do Hradce Králové před chvílí odvezli. Je to smrk ztepilý, měří asi 14 metrů a ještě před chvílí stál na zahradě soukromé dárkyně. Ta reagovala na výzvu technických služeb městu strom sama nabídla.

Kvůli velikosti kotvícího systému na Velkém náměstí muselo město Hradec Králové vybrat strom se štíhlým kmenem, což právě předměřický smrk splňoval. Paradoxně tento strom směřující na Velké náměstí je menší než ten, který bude zdobit Masarykovo náměstí.

Pracovníci smrk uvázali na lano jeřábu, následně ho uřízli motorovou pilou a přes střechy garáží jej zvedli do výšky a následně položili na přívěs kamionu. Celá tato operace si vyžádala účast asi 10 zaměstnanců a zabrali jim zhruba 1,5 hodiny. Situaci totiž zkomplikoval déšť a sníh. Podloží je podmáčené a kamion, který smrk odvážel, se místy bořil do bahna.

Čtěte také

Pracovníci hradeckých technických služeb si ale se vším poradili a práce dokončili podle plánu.

Stihnou pracovníci technických služeb dnes pokácet a převézt i ten druhý strom?
Protože se podařilo z Předměřic odjet podle plánu a neočekávají se nějaké další komplikace na Velkém náměstí, tak by se mělo bez problémů stihnout dnes dojet i do hradeckých městských lesů, kde vyzvednou i druhý smrk. Ten pak převezou na Masarykovo náměstí a zopakuje se jeho ukotvení za pomoci těžké techniky.

Mají lidé na Velkém a Masarykově náměstí nebo i jinde očekávat nějaká dopravní omezení?
Co se týče převozu prvního stromu na Velké náměstí, tam musí lidé počítat s tím, že může dojít k nějakému zdržení silničního provozu mezi Předměřicemi a Hradcem Králové, protože kamion musí trasu projet pomaleji. Na silnici I. třídy, kde se kamion pohybuje, ale ubylo aut, protože většina jich jede po dálnici. Takže nějaké zásadní komplikace by nastat neměly.

Čtěte také

Kamion doprovází několik dalších vozidel s majáčky a na hranici města se k nim přidá také městská policie, která zajistí bezpečný průjezd městem. A co se týče parkování na Velkém náměstí, tam už od 7:00 hodiny ranní až do 11:00 hodiny dopolední platí zákaz zastavení po celé délce ulice Mýtská a přes Malé a Velké náměstí.

Řidiči nemohou parkovat také v prvních čtyřech řadách před budovou Staré radnice na Velkém náměstí. Prostor v ulicích směřujících na Velké náměstí je totiž zúžený a zaparkovaná vozidla by bránila plynulému průjezdu techniky. A omezení parkování platí i na Masarykově náměstí a to až do 14:00 hodiny.

Kdy se lidé budou moci přijít podívat na rozsvícení vánočních stromů?
Vánoční strom na Velkém náměstí se poprvé rozzáří už tento týden o první adventní neděli, tedy 3. prosince, Návštěvníci si užijí krásnou vánoční atmosféru i díky přichystanému kulturnímu programu, který začne v 16:00 hodin. O půl hodiny později bude slavnostně rozsvícen vánoční strom a ve stejnou chvíli se tak stane i na Masarykově náměstí v Hradci Králové.

Spustit audio

Související