Dvě obce v Olomouckém kraji čekají nové komunální volby

7. listopad 2018

V Hrušce na Prostějovsku odstoupili ze svých postů tři zastupitelé i jejich náhradníci. Bez nich ale nemůže obec rozhodovat. Obyvatelé tak budou muset znovu zamířit k volebním urnám. Situace se tam přitom opakuje. Lidé napodruhé volili i po minulých volbách v roce 2014. Jak zjistil Český rozhlas, nové komunální volby čekají také obyvatele Lužic na Olomoucku.

V zastupitelstvu obce Hruška je sedm míst. V říjnových komunálních volbách získalo tři mandáty uskupení Hruška pro občany, po dvou pak dvě kandidátky nezávislých. Jejich zástupci se spojili a vytvořili koalici. Tři opoziční zastupitelé následně odstoupili a tím jejich počet klesl pod zákonný pětičlenný limit.

„Dvě kandidátky se spojily, udělaly koalici a zvolily si starostu a místostarostu. Když přišli na schůzku se zbývajícími třemi zastupiteli, tak je postavili před hotovou věc. S tímto ale oni nesouhlasili a odstoupili,“ popisuje povolební dění v Hrušce její obyvatelka paní Zdena. Lidé tak budou muset k volbám znovu.

Volby se opakovaly i před čtyřmi lety

Paradoxní je, že stejná situace se v Hrušce stala i při minulých komunálních volbách v roce 2014. Také tehdy odstoupili zastupitelé a volby se opakovaly. „Nemám slov. Před čtyřmi roky to zase byla ta druhá strana. Tady je to prostě těžké. Nálada je taková, že obec je rozdělená na dvě půlky,“ dodala paní Zdena.

Nezávislý starosta Hrušky David Barnet situaci potvrdil. „My se budeme nadále scházet, byť v omezených pravomocích. Do konce roku se můžeme pohybovat v již schválených mantinelech, což je rozpočet obce a můžeme nechat doběhnout případné investiční akce. Od nového roku se budeme pohybovat v rozpočtovém provizoriu,“ řekl Barnet.

Podobně jsou na tom podle nezávislého starosty Jaroslava Žaludy také v Lužicích na Olomoucku. I tam odstoupili zastupitelé. „Důvodem pro podání písemné rezignace byla nespokojenost občanů s výsledným složením nového zastupitelstva, které neodpovídalo výsledkům dle preferenčních hlasů,“ vysvětlil situaci Žaluda.

Vedení obcí teď bude mít několik měsíců ztížené rozhodování. „Rozhodovací pravomoc zastupitelstva obce je v tomto případě zákonem velmi omezená. Zastupitelstvo nemůže rozhodovat o záležitostech v obci s výjimkou přijímání rozpočtových pravidel a stanovení pravidel rozpočtového provizoria,“ uvedl Ondřej Krátoška, mluvčí Ministerstva vnitra. „Naopak nesmí rozhodovat například o prodeji nemovitého majetku obce, o zřízení obecní policie nebo nesmí vydávat obecně závazné vyhlášky,“ doplnil. Ministerstvo vnitra počítá s termínem nových voleb v polovině března příštího roku.

autor: tas
Spustit audio