Dvojnásobná daň z nemovitosti navýší rozpočet města Olomouce zhruba o 87 milionů korun ročně. Prostředky se využijí na obnovu vodovodů, kanalizací, komunikací i škol

7. září 2021

Majitelé olomouckých bytů a domů si připlatí od příštího roku na dani z nemovitosti. Podle pondělního rozhodnutí zastupitelstva se platby vlastníkům zvýší na dvojnásobek. Původní návrh radních přitom počítal s ještě vyšším nárůstem.

„Konstatuji, že pro se vyslovilo 25 zastupitelů, zdrželo se 17 zastupitelů a usnesení bylo přijato,“ takto po dlouhé diskuzi shrnul primátor Olomouce Miroslav Žbánek z hnutí ANO výsledky hlasování k návrhu vyhlášky o zvýšení daně z nemovitosti. I díky hlasům části opozice prošla kompromisní varianta jejího zdvojnásobení.

„Vedli jsme i s koalicí debaty, na co konkrétně by měly peníze z toho zvýšení jít. Chtěli jsme, aby to šlo na obnovu vodovodů a kanalizací. Nakonec jsme se domluvili, že v tom mohou být ještě školy a komunikace,“ vysvětluje opoziční zastupitel Tomáš Pejpek z hnutí Pro Olomouc. Změna ročně zvýší příjmy městského rozpočtu zhruba o 87 milionů korun.

Podle náměstka primátora Otakara Bačáka z hnutí Společně, který návrh na zvýšení daně předložil, bylo posílení příjmů rozpočtu prostřednictvím daně z nemovitosti nezbytné.

Například majitel bytu o rozloze do 75 metrů čtverečních příští rok zaplatí místo dosavadních 644 korun sazbu 1288 korun. „Majitelé nemovitostí, kteří koupili byty a nemovitosti za účelem pronájmu, nebudou chtít přijít o výnos a přenesou tuto daň na nájemníky,“ doplňuje ředitel Hanácké realitní kanceláře Petr Korytar, změna by se tak mohla projevit v cenách nájmů.

Daň z nemovitosti se v Olomouci mění po deseti letech.

Spustit audio