Dvojnásobné vraždě se prý dalo zabránit

6. březen 2002
Pod kůži

Opilý 43letý Stanislav Růžička nožem smrtelně zranil bývalou ženu Hanu a dvacetiletou dceru Vendulu, která matku bránila. V jednom okamžiku přišly o matku a sestru dvě dospívající děti Žaneta a Filip. Šokující přitom není jen samotný brutální čin, ale i skutečnost, že podle názoru příbuzných a přátel šlo rodinné tragédii zabránit. Tak to alespoň tvrdí bratr oběti Jan Hlaváč, který v den vraždy přijel sestře pomoci řešit její problémy.

Jan Hlaváč, bratr oběti: To manželství ze začátku se dá říct, že bylo celkem bezproblémové. I když je faktem, že on pil od začátku, co ho znám. Bylo to vystupňované tím, že se oni rozvedli a tím, že v loňském roce si našla sestra přítele a on prohlásil, že se o ni nebude s nikým dělit. Takže toto si myslím, že byla ta finální agrese, která se pak vyhrotila. Bylo to i fyzické napadání a tam já vidím velké pochybení Policie ČR v tom, že podle trestního řádu a podle platných zákonů policista, který šetří na místě jakýkoliv přestupek, neřku-li trestný čin, má oprávnění zadržet pachatele na dobu 24 hodin. Toto neučili, byl zadržen jednou a to asi na čtyři hodiny. Pustili ho opilého v deliriu ráno v šest hodin domů. Je v zápisech, co podávala sestra, že po požití alkoholu je z něho agresivní a brutální člověk. Nikdy nebyl převezený ani na záchytku se slovy, že by tu záchytku stejně platil stát, protože je nezaměstnaný a že by jim to neměl stejně kdo zaplatit.

Kamarádka: Byla to moje nejlepší kamarádka. Svěřovala se mi a dva roky trval tento spor. A když tam nebyla policie jednou za čtrnáct dní, tak jednou týdně tam byla stoprocentně. Naposledy tam byli předtím, než se stala tady ta tragédie. Já si myslím, že určitě někdo něco zanedbal a měl by jít každý do svého svědomí, co zanedbal, co udělat mohl a co nemohl.

Jan Hlaváč podal trestní oznámení na Policii ČR z důvodů prokazatelného zanedbání služebního postupu při posuzování závažnosti přestupků a trestních oznámení, které skončilo tragédií. Pro svoji neteř a synovce, kteří chtějí žít u své nevlastní babičky, žádá odškodnění ve výši půl milionu korun.

Jan Hlaváč, bratr oběti: Já si myslím, že každý člověk a neřku-li dítě, které se nemůže bránit, má právo aspoň na ten život a na základní věci, které potřebuje pro svůj vstup do života. A už nemají nikoho, kdo by jim toto mohl dát. Já to považuji jako vinu státu, de facto Policie ČR a tudíž jsem přesvědčený, že hlavně stát by se měl postarat o to, aby ty děti mohly začít nový život. Je to výsledek našich zákonů, pravomocí policie, které se oklešťují čím dál víc. Je tam těch bodů, které mohou za ten důsledek, který je, a nejedná se jen o tuto rodinu, ale v tomto státě se jedná o spoustu rodin. Páni poslanci a senátoři se dokážou bavit pouze o výši svých příjmů a de facto o svých vymoženostech, privilegiích a nestíhatelnosti před zákonem.

Okresní státní zástupkyně Lenka Šromová potvrdila, že ještě šest dní před tragédií, po jednom z útoků Stanislava Růžičky na bývalou manželku, podala návrh na vzetí do vazby. Růžička, který před vyšetřovatelem projevil tzv. účinnou lítost, nakonec zůstal na svobodě.

Lenka Šromová, státní zástupkyně: Obdrželi jsme trestní oznámení, směřující proti policistům z Obvodního oddělení Přerov-Předmostí. Od 1.1.2002 je účinná novela trestního řádu, která stanovila, že k vyšetřování trestných činů policistů jsou příslušní specializovaní státní zástupci. Pro oblast Přerova jsou to specializovaní státní zástupci z Okresního státního zastupitelství v Olomouci. Z toho důvodu bylo zmíněné trestní oznámení postoupené na Okresní státní zastupitelství v Olomouci, k dalšímu opatření.

Ať už vyšetřování potvrdí nebo nepotvrdí pochybení policie, zůstane tato dvojnásobná vražda jedním z případů v poslední době tolik diskutované problematiky dlouhotrvajícího domácího násilí. V tomto konkrétním případě s tragickou bilancí - smrtí dvou lidí.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autor: zem
Spustit audio

Více z pořadu