Eduard Bass: Eduard Bass: Příhoda cirkusového kapelníka

18. červenec 2020

Rozhlasová adaptace jedné z povídek z knihy Lidé z maringotek o životě ukrytém pod falešným cirkusovým pozlátkem v excelentní interpretaci Jiřího Ornesta a Bořivoje Navrátila. 

Humoristický spisovatel, novinář a všestranný umělec Eduard Bass (vlastním jménem Eduard Schmidt) se narodil 1. ledna 1888 na Malé Straně v Praze. Po studiu na staroměstské reálce se vyučil kartáčnictví v obchodě svého otce a absolvoval rovněž zahraniční studia ve Švýcarsku a Německu. Ve 20. letech zakotvil jako redaktor Lidových novin, kde se stal roku 1933 šéfredaktorem. V této pozici psal zvláště fejetony a byl také tvůrcem nového publicistického žánru – rozhlásku, v němž vtipnými verši zachycoval události uplynulého týdne.

Kromě literární činnosti se Bass věnoval také cestování a kabaretnímu umění. Důkazem toho je navázání úspěšné spolupráce s pražskými kabarety Červená sedma či Rokoko. Po nacisty vynuceném odchodu z Lidových novin se naplno věnoval beletristické tvorbě. V době války vznikla jeho nejznámější díla Cirkus Humberto či povídková kniha Lidé z maringotek. Jak vypovídají názvy děl, společným jmenovatelem tvorby Eduarda Basse je svět cirkusů, kabaretů či variété, který mu byl za jeho života velmi blízký a dobře jej znal.

Jim (Jiří Ornest), natáčení hry Woodyho Allena Riverside Drive

Povídka Příhoda cirkusového kapelníka se zjevně opírá o skutečný případ. Zdánlivě náhodné setkání dvou cirkusáků při cestě vlakem přinese nečekané vyústění. Oba sice pocházejí z Čech a pracovali v cirkuse, ale jinak jsou zcela odlišní. Jeden je hrdý krajan, mající rád přátele a rodinu, kdežto druhý je duší Američan a preferuje více cizí lidi než příbuzné a známé. Přesto se stane něco, co svede oba cizí a rozdílné pány dohromady.

Účinkují: Bořivoj Navrátil, Jiří Ornest
Připravila: Dagmar Oravová
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: 2003
autor: djo
Spustit audio