Eduard Kulke: Povídky z ghetta

10. srpen 2015

Život židovstva v nevelkém městě bývá zábavný i trudný. Zachytit jeho barevnost ve vypravěčsky poutavé podobě nemusí být snadné. Spisovatel, kterému se to podařilo, přitom neudělal nic drobnějšího, než že se rozhlédl po svém rodném Mikulově.

Povídky z ghetta, které tak Eduard Kulke sepsal, jsou drobnými až groteskními anekdotami, ze kterých často cítíme známé židovské stereotypy, jindy nás však dokážou překvapit svou vynalézavostí a hravostí. Nechybí zde tak poměrně klasický příběh o farářově psovi, který se naučil lidské řeči, či mravoučná historka o tom, že kořalka je nade vše.

Eduard Kulke se narodil v roce 1831 do rodiny mikulovského rabína. Studoval ve Vídni a v Praze (mimo jiné matematiku a fyziku), aby se později natrvalo usídlil v Rakousku. Ve své době byl považován za jednoho z nejdůležitějších autorů krátké humoristické prózy (vedle např. Leopolda Komperta). Kromě ní se však věnoval také esejistické a činnosti, skládání hudby, v jeho díle nalezneme také dramata.

Český rozhlas Vltava představil v cyklu Stránky na dobrou noc pod názvem Povídky z ghetta sedmidílnou četbu jeho kratších próz. V režii Tomáše Soldána účinkuje Jaroslav Krátký. Premiérově byl tento cyklus uveden od 27. dubna 2015.

Tyto pořady vznikly v rámci grantu "Podpora vytváření excelentních výzkumných týmů a intersektorální mobility na Univerzitě Palackého v Olomouci" (reg. č. CZ.1.07/2.3.00/30.0004).

autor: Lukáš Motyčka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.