Ekologové zachraňují vzácné škeble ze dna jednoho z rybníků ve Svrčově na Přerovsku. Jeho hráz totiž protéká a čeká ji oprava

28. listopad 2023 11:13

Tak trochu hledání hub v lese připomíná mimořádná záchranná akce ekologů ve Svrčově na Přerovsku. V rojnicích procházejí bahnité dno jednoho z rybníků a hledají vzácné škeble.

Poškozená hráz rybníka se totiž bude opravovat a škeble nesmí zůstat na souši. Z bahna jich dobrovolníci vytáhli už tisíce, práci jim ale komplikuje studené počasí.

„Nacházíme se v rybnících, které jsou zahrnuty jako evropsky významná lokalita. Sbíráme tady velké mlže, a to dva druhy škeblí – škebli říční a škebli rybničnou,“ popisuje Renata Vojkovská, která vede tým biologů.

Ti mají lokalitu v rybníku rozdělenou na několik úseků. „Sbíráme v tzv. rojnicích, jdeme velmi pomalu, abychom si ty škeble nepošlapali,“ říká Vojkovská, která je společně jako všichni její kolegové oblečená do vysokých rybářských kalhot a gumáků.

Škeble jsou často velké jako dlaň, někdy ale i větší. Dohromady jich ve Svrčově biologové nasbírali už přes dva a půl tisíce. V kýblech je potom přenáší a dávají do spodního rybníku. „Tam můžou žít dalších osm let,“ odpovídá spokojeně bioložka Zuzana Weissová.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio