Ekonomická krize zájem o služby olomouckého zvířecího krematoria neovlivnila. Naopak, počty klientů se rok od roku zvyšují

16. únor 2024 15:15

Poptávka po službách olomouckého zvířecího krematoria se vlivem inflace nesnížila. Ceny majitelé zařízení v posledních letech zvýšili o zhruba pět procent, počty klientů se přesto zvedly. Někteří lidé se ale snaží na posledním rozloučení se svými domácí mazlíčky ušetřit.

„Na konci ledna nám umřel anglický buldok. Už to byl senior, trochu jsme to očekával. Přece jenom jsme byli rádi, že můžeme využít jejich služeb,“ vzpomíná na nedávnou cestu do olomouckého krematoria paní Hana.

Jiří Kamenný nezastírá, že se energetická krize ani vysoká inflace podepsala na jeho podnikání. „Náklady samozřejmě vzrostly. Na benzin, naftu, topný olej. Zdražily se výrobky, takže o nějakou minimální částku jsme samozřejmě zvyšovaly ceny,“ uvádí Jiří Kamenný, majitel krematoria, který navýšení odhaduje průměrně na pět procent.

Zájem lidí o služby zvířecího krematoria roste. Lidé spíše šetří na službách. „Volí levnější typy uren, popřípadě si nechají ostatky dat do základní plastové urny, kterou mají v ceně kremace,“ dodává Kamenný.

Zvířecí krematorium funguje sedm let a jeho služby měsíčně využije průměrně 150 majitelů domácích zvířat. Nejčastěji psů, koček, ale také králíků, andulek, ježků nebo hadů.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio