Elektrárna Dlouhé stráně bude v létě mimo provoz. Turistickou sezónu ale chystané investice neohrozí

24. květen 2018

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách bude přes léto měsíc a půl mimo provoz. Čekají ji zásadní investice. Dohromady za ně skupina ČEZ zaplatí přes 200 miliónů korun. Souběžně s nimi budou energetici poprvé vypouštět i dolní nádrž. Vyprostí přitom vrak autojeřábu, který skončil na dně loni na podzim.

S první etapou, částečnou výměnou generátoru, začnou v elektrárně už v půlce června. Všechny investice naplánoval ČEZ záměrně na léto. „Komponenty, které jsou na hranici životnosti, nebo se jí blíží, je výhodné vyměnit v jednom roce. Kdybychom to rozpustili do tří nebo pěti let, bylo by to neefektivní,“ vysvětluje Petr Maralík, ředitel vodních elektráren skupiny ČEZ.

Nejzásadnější a také nejdražší bude výměna oběžného kola. Na výrobě 40tunového kolosu pracují dělníci v továrně už rok. Podle ředitele elektrárny Dlouhé stráně Vítězslava Chmelaře přijde na 145 miliónů korun. „Bude mít lepší parametry než to stávající. Bude mít vyšší účinnost a bude mít širší provozní pásmo. Oběžné kolo je úplně vespod turbíny,“ dodává ředitel.

Z nádrže vyzvednou havarovaný jeřáb

Čas, kdy bude přečerpávací elektrárna zcela mimo provoz, využijí energetici k vyčištění dolní nádrže. Vypouštět se bude vůbec poprvé, říká Vítězslav Chmelař a ukazuje přitom na místo, kde je nutné zpevnit svah: „Sanace svahu bude v zadní části. Ten betonový blok, který tam dnes vidíte, začíná být uvolněný, ten se odstraní.“

Současně energetici vyprostí ze dna autojeřáb, který tu loni havaroval a usmrtil řidiče. „Vypustíme nejprve větší část dolní nádrže, jeřáb se rozřeže na několik dílů a ty pak budou postupně vytahovány na takzvaný sdružený objekt. V případě, že nepůjde všechno vytáhnout nahoru, je tu varianta, že se některé ty části naloží a po dně nádrže převezou,“ popisuje postup mluvčí skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

K investicím se vyjadřovali i ochranáři přírody. S povolením pro stabilizaci svahu ani pro vývoz sedimentu nedaleko od nádrže neměl vedoucí Správy CHKO Jeseníky Petr Šaj problém: „V lokalitě proběhl průzkum a z pohledu ochrany přírody to není kontroverzní.“

Dlouhé stráně jsou přes léto cílem tisíců turistů. Plánované investice je ale podle vedení elektrárny příliš neovlivní.

autor: aja
Spustit audio