Emocí plný a jedinečný Duke Special zahraje v Olomouci

29. prosinec 2015

Mohl by být mladším bráchou Roberta Smitha. Jistá podoba tu je a svou hrou na piano by se k lídrovi Cure hodil. Řeč je Peteru Wilsonovi, který si říká Duke Special. V Belfastu usazený umělec dělá báječnou muziku, takže nevyužít jeho krátkého pobytu u nás by byl hřích.

Během své hudební kariéry pracoval s řadou významných osobností (Clannad, nedávné turné s Billy Braggem), mj. napsal hudbu a písně k představení klasiky Bertolda Brechta "Matka Kuráž a její děti" v Královském národním divadle v Londýně.

Duke Special získal řadu nominací hudebních cen, jako veskrze renesanční člověk se představil v show Joolse Hollanda, hraje s kapelou i velkými orchestry, jeho písně se pohybují od veselých kabaretních čísel po na dřeň obnažených emocích, vyzpívaných jen za doprovodu klavíru.

A právě tuto jeho polohu vám nabídneme. Využili jsme jeho několikadenního pobytu u nás, přemluvili k posunutí odletu o jeden den a můžeme hrdě prohlásit: Duke Special vystoupí v úterý 29. prosince ve Velkém studiu Českého rozhlasu Olomouc.

Začátek je ve 20 hodin, vstupné 50,- Kč a celý koncert přenášíme živě na YouTube.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.