Epidemiologové doporučují slavit příchod nového roku doma s rodinou

25. prosinec 2020

Na silvestrovské oslavy se těší většina lidí. Tentokrát ale epidemiologové upozorňují, že kvůli koronaviru bychom měli vítat nový rok raději v soukromí a jen v úzkém kruhu rodiny. Jestli lidé budou respektovat vládní opatření, zjišťovala v ulicích Olomouce Blanka Mazalová. 

„Vesele s rodinou, ale nepřeháníme to,“ Silvestr bude paní Dorota slavit s širokou rodinou. Koronavirus moc neřeší. Nedávno prodělala onemocnění covid-19, a tak s testováním nepočítá. Čeká až na očkování. Student Vojtěch je opatrnější a asi pro tentokrát oželí bujaré oslavy. „Preferuji soukromé oslavy mezi přáteli, než chodit po městě, ale letos možná budu jen doma s rodinou,“ popisuje student. I on čeká na nejbližší možnost očkování proti koronaviru.

Z oslav Silvestra a Nového roku má strach ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny v Olomouci Marián Hajdúch, který na vládní úrovni koordinoval testování proti koronaviru. „Nelze vyloučit, že to bude velké množství nekontrolovatelných večírků, které povedou k tomu, že ta nemoc se po Novém roce rozběhne ve třetí vlně. Rozumím tomu, že nedosáhneme toho, že žádné nebudou. Bylo by dobré, aby lidé věnovali pozornost tomu, že nežijí ve vakuu. Kolem nás je spousta lidí v rizikových skupinách. Vím, že velké části obyvatel nehrozí těžký průběh té infekce, nicméně seniorům ano,“ doporučuje Hajdůch.

Na oslavy se chystá i město Olomouc. „Chtěl bych všechny občany poprosit, aby výjimečnost letošních oslav nějakým způsobem reflektovali, aby byli tolerantní. Věřím, že Silvestry, které nás čekají v následujících letech, budou zase veselé a bujaré. Zkusme ty letošní prožít trošičku klidněji. Možná se svými blízkými uvnitř svých domovů nebo při nějaké klidnější procházce,“ Nabádá primátor Miroslav Žbánek Olomoučany ke klidnějšímu vítání nového roku.

Primátor počítá i s tím, že příchod nového roku bude ve městě hlídat větší počet hlídek strážníků a policistů.

autor: bam
Spustit audio