Eva Nováčková je jen o deset let mladší než Československo

Narodila se 29. října 1928, porodní babka to chtěla posunout o den dopředu. „Děti totiž dostávaly nějaké dárky a ona by z toho taky něco měla. Ale otec nesouhlasil,“ vzpomíná Eva Nováčková.

Celý její život zaplnily tři velké vášně – cvičení, český jazyk a historie. Velký vliv na ni měl strýček, který učil na přerovském gymnáziu.

Eva Nováčková stále čte a pořád se hýbe. „Chodím do TJ Radost Olomouc na cvičení pro ženy středního a staršího věku,“ upřesňuje. Má radost z toho, že ji tělo poslouchá i v devadesáti a že je tělocvična pořád plná.

Nikdy nezapomene, jak běhala po olomouckých parcích s Emilem Zátopkem. „Samozřejmě se nám přizpůsobil, takže jsme mu stačili,“ říká olomoucká rodačka. Prý se jí to tenkrát tak zalíbilo, že se na běhání dala. „Ale musela jsem až za tmy, aby mě sousedi nepomluvili. Už mi bylo okolo čtyřiceti,“ směje se nad tím, jak je to dnes běžná věc, které se věnují všechny generace.

Netrapte se tím, co nemůžete změnit, zdůrazňuje Eva Nováčková, která lituje jediné věci: „Že už je mi devadesát a už toho moc nestihnu.“

autor: voj
Spustit audio