Evropská unie, mezinárodní bezpečnost nebo činnost policie. Olomoučtí žáci si zvolili svůj parlament

4. listopad 2017

Jak zorganizovat kulturní akci, ale taky jak se zorientovat v komunální i mezinárodní politice. Nejen to se učí členové olomouckého dětského zastupitelstva, které funguje od roku 2001. Jeho nové složení právě dnes volilo pětadvacet žáků místních základních a středních škol v Domě dětí a mládeže.

Evropská unie, mezinárodní bezpečnost nebo činnost policie. Málokdo by čekal, že podobná témata budou zajímat žáky základních a středních škol. Tady na olomouckém dětském parlamentu je to ale jinak.

„Mě osobně hodně naplňuje být aktivní, nejen pomáhat lidem ve svém okolí, tím, že dobrovolnicím, ale také to se nějakým způsobem podílel na dění ve svém okolí. Zapojit se, říct svůj názor. Mám potřebu vyjádřit svůj názor na věci kolem nás,“ popisuje student gymnázia Jan Hýsek, který je členem Olomouckého zastupitelstva dětí a mládeže už druhým rokem.

Konkrétně by chtěl změnit třeba přístup některých učitelů občanské výchovy.

„Myslím si, že e to jedna z věcí, kde je hodně potřeba zapracovat. Ptal jsem se účastníků, zda se na jejich škole vyučovalo nebo vyučuje o Evropské unii, jestli o ní něco vědí. Devadesát devět procent odpovědělo, že ne. To je podle mě velký problém,“ dodává.

Poprvé se o mandát dětského zastupitele uchází deváťák Adam Šanovec.

Parlament mládeže v Olomouci

„Určitě bych chtěl vyzkoušet nějaké nové věci a chystat akce pro lidi a děti v okolí. Líbí se mi, kolik je tady škol a hodně příjemná atmosféra,“ říká.

Podle organizátorky celého projektu Jarmily Břečkové se členové dětského zastupitelstva naučí spolupracovat a také pomoct s řešením problémů města.

„My jsme několikrát ve spolupráci s radnicí mapovali dětská hřiště, zjišťovali jsme, v jakém jsou stavu, jestli někde nechybí, a začala se školní hřiště opravovat. Mapovali jsme také cestu do školy, jaké mají děti chodníky, jestli třeba není potřeba něco opravit,“ uvádí.

Dětští zastupitelé z Olomouce se ale můžou zapojit i do velkého Národního parlamentu dětí a mládeže. Ten spolupracuje například s ministerstvem školství.

Spustit audio