Evropská unie zakázala příplatky za platbu kartou. Olomoucký dopravní podnik přijde o statisíce

18. leden 2018

Katastrální úřady nebo třeba menší obchodníci museli přestat účtovat příplatky za platbu kartou. Poplatky ruší nařízení Evropské unie. Přímo v Olomouci se změna dotkne například dopravního podniku. Společnost počítá se statisícovými ztrátami. Bance totiž musí za každou transakci odvádět i nadále 1,55 procenta navíc k ceně každé časové jízdenky.

„Tentokrát bych chtěla jenom na měsíc,“ říká u přepážky paní Marie. Svou měsíční jízdenku zaplatila hotově. Stejně jako dalších deset lidí, kteří během čtvrt hodiny na pobočku Dopravního podniku města Olomouce přišli. Většina z nich netušila, že pokud budou platit kartou, už se jim neodečte vyšší cena.

Až jedenáctá zákaznice, vysokoškolačka Petra, si informaci zjistila předem a zaplatila kartou. „Zrušení poplatku oceňuju. Jako student potřebuju každou korunu, a i když se zdá, že to není nijak významná částka, tak v průběhu roku, když si kupujete jízdenku každé tři měsíce, se to nastřádá,“ komentuje.

Mladá žena ušetří za rok zhruba 30 korun, což je třeba cena jednoho nejlevnějšího oběda v menze. Přirážku bude ale muset bance platit dopravní podnik ze svého. Dosud platilo kartou jen asi 15 procent cestujících, teď podle zkušenosti z jiných měst očekává náměstek Otakar Bačák z dopravního podniku bezhotovostních plateb zhruba polovinu ročně. „Pokud promítneme objem tržeb, který máme z jízdného, do toho předpokládaného rozsahu 50 procent, mělo by jít až o půl milionu korun. Které odvedeme bankám na poplatcích,“ vypočítává náměstek.

Zdražování jízdného nebo jiná opatření, jak chybějící peníze získat, zatím podnik neplánuje. Spoléhá na město, které mu částku poskytne ze svého rozpočtu.

autor: ahe
Spustit audio