Exkurze pod kůži neprůstřelné desky. For Your Own Special Sweetheart od Jawbox slaví třicet let

9. únor 2024

Rok '94 patřil v nezávislé kytarové hudbě k těm nejsilnějším. Indie giganti typu Sebadoh či Pavement vydávali přelomové desky, dnešní esence slowcoru Low se teprve hlásila o slovo s debutem.  Jedna ze stěžejních kapel washingtonského labelu Dischord – Jawbox – učinila tehdy nepopulární krok a třetí album vysoustružila pod korouhví velkého vydavatelství. Ponořili jsme se do historie alba a zvuku, který nenávratně ovlivnil nezávislé kytarovky – For Your Own Special Sweetheart.

Příběh Jawbox, původně power tria, se začal psát už koncem osmdesátých let, kdy kytarista J. Robbins působil jako basák hardcore punkových Government Issue. V momentě, kdy se GI definitivně rozpadli, povolal J. Robbins basačku extraordinaire Kim Collettu a bubeníka Adama Wadea a založili společně Jawbox. Premiéru si pak odbyli před miláčky washingtonské scény Fugazi.

Čtěte také

Po extrémním komerčním úspěchu Nevermind od Nirvany začal kdejaký velký label lačně pokukovat po nezávislých kapelách, které by mohl ulovit do své stáje. „Samozřejmě, že všichni chtěli Fugazi, ale to by se nikdy nestalo,“ nechal se slyšet J. Robbins v jednom z dobových rozhovorů. Jawbox tou dobou intenzivně tourovali, ať už osamotě či v doprovodu slavnějších jmen, jako byli Helmet, a zároveň přibrali dalšího kytaristu Billa Barbota. Adama Wadea na postu bubeníka vystřídal Zach Barocas. Obě kytary místo zvukové diskuse spíše vedly plamennou a jiskřivou hádku a pojetí post-hardcoru v režii Jawbox se tak stalo pro posluchačstvo ještě přitažlivější. Cesta k velké nahrávací společnosti už byla umetena.

Jejich přestup k Atlanticu byl nicméně tak trochu sňatkem z rozumu. Kapelu k němu, víc než vidina slávy, vedly možnosti nákladnějšího a vyladěnějšího nahrávání. A to se nakonec podařilo. Kapitál velkého vydavatelství využili naplno a vytvořili jedinečnou desku, která sice, přes vřelé přijetí kritikou, nakonec neměla kýžený komerční úspěch. Její pravá síla se naplno ukázala až v následujících letech. Jawbox, i když možná trochu nenápadně, patří totiž mezi ty kapely, jejichž zvukový vliv je větší, než by se očekávalo.

Proč byl přechod k velkým labelům ve své době tak velkým a kontroverzním tématem? Co přál jeden z fanoušků kapele poté, co Jawbox tento krok učinili? Jak na jejich angažmá u Atlanticu reagoval šéf Dischordu Ian MacKaye? Proč je jejich zvuk tak jedinečný a jak pomáhali formovat podobu celé jedné odnože nezávislé kytarové hudby? Hádali se na zkouškách? Kdo nejlépe zcoveroval nejznámější skladbu Savory? Jaké je to být s pedantským producentem ve studiu? A proč doporučujeme poslech For Your Own Special Sweetheart všema deseti? Poslechněte si celý díl věnovaný této desce a kytarovým devadesátkám ze záznamu!

Spustit audio

Související