Expo 2005: Skandál se dvěma studentkami

28. duben 2005

OLOMOUC - Osm studentek japonské filologie z olomoucké univerzity podalo stížnost na postup Kanceláře generálního komisaře pro Světovou výstavu Expo 2005 v Japonsku. Dívky prošly dvoukolovým konkurzním řízením, účast jim byla přislíbena, do ale Aiči nakonec neodcestovaly. Vyjádření dostaly až na poslední chvíli a po několika urgencích.

"Jednání té kanceláře se nám zdá nekorektní. My jsme dostaly jiné výjádření, proč jsme na výstavu neodjely, než jaké dala do novin a televize. Chceme, aby se o tom dozvědělo co nejvíce lidí a chceme, aby se celá záležitost prošetřila i z důvodů finančních. Měly jsme například ušité kostýmy na míru za pět set tisíc korun, což není malá částka, a ani nevíme, kam se poděly," vyjádřila své zklamání studentka Iva Fiřtová.

Na poslední chvíli zrušená účast na Expu v Aiči podle studentky Vladimíry Kratochvílové přinesla vážné problémy. Některé dívky kvůli půlročnímu pobytu v Japonsku přerušily studium, odhlásily se z kolejí a vzdaly se zahraničních stipendií. "Chybí nám některé zkoušky, protože jsme se musely chystat na půlroční odlet do Japonska. Zkoušky jsme odložily a některé semináře jsme nedochodily jen díky tomu, že jsme s tím dalším semestrem už nepočítaly. Měsíc a půl nám v podstatě utekl," vysvětlila Kratochvílová.

Za studentky se postavilo i vedení fakulty a univerzity. Děkan fakulty Ivo Barteček považuje postup při výběrovém řízení za neseriózní a bude se snažit vysokoškolačkám při pokračování studia vyjít maximálně vstříc. "Všechny kroky směřuji k tomu, aby pokračovaly ve svých studijních programech," prohlásil.

Pomoc studentkám poskytlo i právní oddělení Univerzity Palackého. Jak uvedl vedoucí Ludvík Antonů, dívky sice neměly účast na Expu podloženu písemnou smlouvou, neznamená to však zrušení předcházejících ujednání. "To je chyba vždy ve všech vztazích, že není záležitost řešena písemnou formou, avšak neznamená to neplatnost vzájemného ujednání. Kancelář generálního ředitele vlastně konkludentním jednáním naplnila uzavření smlouvy o vyslání na Expo. Nechaly si ušít šaty, byly na různých konzultacích, a vlastně všechny jejich faktické úkony naplnily to, že došlo k uzavření konktraktu," uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas Antonů.

autor: bam
Spustit audio