Falešní invalidní důchodci z Prostějovska půjdou do vězení

30. květen 2011

Nejvyšší soud potvrdil pachatelům z Prostějovska nepodmíněné tresty za podvodné získání invalidních důchodů. Dvě ženy a jeden muž způsobili státu škodu přesahující 1,6 milionu korun. Nejvyšší soud jejich dovolání odmítl, protože byla podána z jiného důvodu, než připouští trestní řád.

V podvodu figurovali muž a žena, jimž je dnes kolem 30 let, a jejich 64letá opatrovnice. Dvojice před odborným lékařem i pracovníky Okresní správy sociálního zabezpečení v Prostějově předstírala duševní poruchu s cílem získat invalidní důchod a další peníze kvůli údajné nesoběstačnosti.

Podle zjištění Okresního soudu v Prostějově však skutečná duševní porucha nebyla tak závažná a získané prostředky použili pro svou potřebu. Peníze většinou přebírala pro oba údajně nemocné jejich opatrovnice. Soudy ji za to potrestaly čtyřletým vězením. Muž, jenž simuloval duševní poruchu, si vyslechl trest 6,5 roku, žena má strávit za mřížemi o půl roku kratší dobu.

Proti loňskému verdiktu Okresního soudu v Prostějově se všichni 3 nejprve odvolali ke Krajskému soudu v Brně, který jejich odvolání zamítl. V následném dovolání k Nejvyššímu soudu popřeli například to, že by vědomě a záměrně mátli lékaře a úředníky správy sociálního zabezpečení.

Uvedli také, že k jednání kladenému jim za vinu by museli mít natolik dobré informace z oblasti medicíny, aby věděli, jak se před znalcem chovat, aby dosáhli jeho mylného úsudku ohledně svého zdravotního stavu. Žádná z těchto okolností podle jejich názoru nebyla soudy prokázána.

autor: kor
Spustit audio