Falešný útulek z Prostějova vybírá na internetu peníze. Město varuje případné dárce

25. srpen 2015

Má fungovat už dva roky a odvolává se na spolupráci s městem. Řeč je o prostějovském útulku pro kočky, který sídlí na neexistující adrese. A také žádá prostřednictvím webových stránek hodné dárce o podporu. Město o žádném takovém zařízení neví.

„V současné době tady máme zhruba 60 koček, z toho větší polovina je koťat. Veškeré práce tady dělají dobrovolníci,“ říká Alice Vorlíčková, která pracuje jako dobrovolník v olomouckém kočičím depozitu Pomocné ruce.

„Máme transparentní účet, takže někteří lidi nám posílají malé částky, a když je jich víc, tak se to nasbírá. Potom děláme různé akce,“ dodává.

Ne každý to ale s opuštěnými zvířaty myslí dobře, jak ukazuje případ z Prostějova. Přes internet tu vybírá peníze falešný útulek, který se odvolává na město. Problém je ovšem v tom, že Prostějov smlouvu s žádným takovým útulkem nemá.

„Rádi bychom upozornili občany na možnou podvodnou webovou stránku. Tento kočičí útulek, který se má nacházet na Svatoplukově ulici, tak s tím nemá město nic společného,“ uvádí mluvčí prostějovského magistrátu Jana Gáborová a varuje případné dárce: „Město Prostějov, co se týká umisťování koček, nemá smlouvu s žádným útulkem ani ve městě, pokud vůbec nějaký existuje, ani v okolí.“

Telefon uvedený na stránkách sice vyzvání, ale nikdo jej nebere. Město se obrátilo i na policii, ta věc ale odložila. A to podle mluvčího Františka Kořínka proto, že se jí nepodařilo prokázat, že by na účet skutečně dorazily nějaké peníze.

„Oznámení jsme prověřili a nezjistili jsme žádné páchání protiprávního jednání. Vzhledem k této skutečnosti jsme prověřování ukončili,“ říká.

Falešný útulek však může těm skutečným přinést velké problémy. „Vezme tu důvěru. Lidi pak nevěří,“ dodává Alice Vorlíčková s tím, že skutečný útulek by neměl mít problém dárcům ukázat své prostory a taky by měl mít zřízený transparentní účet.

autor: tas
Spustit audio