Fasáda městské věže v Mohelnici je ve špatném stavu. Město plánuje její opravu na příští rok

3. březen 2019

Nejvýznamnější stavbu Mohelnice čeká příští rok obnova. Plášť věže kostela sv. Tomáše je totiž ve špatném stavu. Kvůli náročnosti oprav této památky je ale nejprve potřeba zpracovat stavebně-historický průzkum.

Lucie Augustinková vede stavebně-historický průzkum věže. Kromě toho že musí pečlivě prohlédnout doslova každý kout stavby, tak zároveň speciálním vrtákem odebírá vzorky z krovů. „Dutým vrtákem navrtáme letokruh, datování pak bude možné s přesností půl roku. Vzorky se samozřejmě odesílají do dendrochronologické laboratoře,“ říká Augustinková.

Na výsledky celého průzkumu, který potrvá ještě několik měsíců, je velmi zvědavá i referentka památkové péče v Mohelnici Hana Vitešniková.  Na jejich základě totiž město vytvoří projekt rekonstrukce fasády.

„Tím, že je to tak významná kulturní památka, tak je potřeba k tomu přistupovat komplexně, abychom nevytvořili nějaký ahistorický patvar,“ dodává Vitešníková.

Fasádu věže dělníci naposledy opravovali před více než třiceti lety. Její obnova je tak nutná. „Ten kámen, který je obnažen, není pod omítkou, je degradovaný. Omítky se odlupují, jsou napadeny vegetací. Protože věž je místní dominantou, která je vidět z širokého okolí, tak ji chceme dát do pořádku,“ uzavírá Hana Vitešníková. Práce na fasádě městské věže by měly začít v příštím roce.

Spustit audio