Fasádu olomoucké radnice nově zdobí replika unikátních slunečních hodin

12. květen 2020

Na nároží radnice v historickém centru Olomouce se po desetiletích opět vyjímají sluneční hodiny. Odstranit je nechali nacisté. Náročná obnova vrátila ukazateli času podobu z 19. století. Další detaily zjišťovala Blanka Mazalová.

„Hodiny jsou unikátní svou velikostí, svým obsahem, svým dějovým příběhem a také tím, že něco podobného v České republice nenajdete,“ říká restaurátor Radomír Surma. Hodiny jsou unikátní velikostí 4x4 metry, plochou víc než 17 metrů čtverečních, což je takový malý pokojíček. Ještě významnější je, že se jedná o nárožní, tedy vlastně dvojité hodiny.

„Jsou skutečně velké. Jejich unikátnost je také v tom, že hodiny jsou celodenní. Což je u nástěnných slunečních hodin nelze zrealizovat, ale tady je to zakomponováno přes roh, takže je to spojení dvou slunečních hodin v jedny. Tím, že ráno ukazuje čas na jihovýchodní stranu, směrem na Dolní náměstí, tak v odpoledních hodinách začne slunce svítit i na jihozápadní stranu směrem k divadlu a tři hodiny je čas ukazovaný souběžně. Potom na jihozápadní straně je čas měřitelný až do západu slunce,“ přibližuje Surma.

Dominantou je heraldický orel – opět nezvyklý. Z jedné poloviny ho tvoří černý rakouský orel, z druhé červenostříbrně šachovaná olomoucká orlice. Na sobě mají iniciály Františka Josefa I. A Marie Terezie. Marie Terezie totiž povýšila městský erb jako poděkování za obranu města před Prusy. František Josef byl zase v Olomouci v roce 1848 nastolen na rakousko-uherský trůn.

Výraznou částí fresky jsou také dvě postavy bohů. „Vlevo můžete vidět postavu Chronose, boha času a smrti. Protivahou této smutné části je naděje, tu symbolizuje alegorická bohyně naděje a moudrosti Sapiensa,“ uzavírá restaurátor.

Nárožní sluneční hodiny se tak na fasádu olomoucké radnice vrátily opět po osmdesáti letech a jsou součástí generální rekonstrukce budovy.

autor: bam
Spustit audio