Fasádu poškozenou od ptáků stačí opravit jen lokálně, je ale potřeba dodržet přesný postup. Škodí i cedivečka

3. září 2024

Nová, hezky upravená fasáda hraje často ve vzhledu a celkové úpravě domu prim. Bývá proto nepříjemným překvapením, když se setká s útokem okolních živočichů. Zejména na zateplené fasády často útočí ptáci z řádu šplhavců. Ve větších městech pak narušuje vzhled především světlejších fasád také pavouk známý jako cedivečka zápřední.

Strakapoud, datel či žluna… tyto krásné ptáky z řad šplhavců v přírodě rádi pozorujeme. Pokud se ale přiblíží k našemu domu se zateplenou fasádou, měli bychom je okamžitě odhánět. Zateplená fasáda zní při poklepu dutě, a to je velmi láká.

„Existuje několik teorií, proč ptáci napadají fasády. Když na ně poklepou, ozve se dutý zvuk, což jim připomíná dutiny ve dřevě, v nichž se často skrývá hmyz. Mohou se tak domnívat, že klováním do fasády najdou potravu,” vysvětluje Tomáš Pošta z Weberu. Na jaře a v létě pak může být důvodem vytesání dutiny ve fasádě hnízdění. Důvod jejich chování přitom není úplně jasný. Následky nejsou pro majitele nic příjemného.

Prohlubně v zateplení stačí opravit jen lokálně

Ptáci tak často ve vnějším tepelně izolačním systému zvaném ETICS zanechávají nevzhledné prohlubně. Po létě je proto dobré fasádu co nejdříve pořádně prohlédnout, aby byl dostatek času ji před zimou opravit. V opačném případě hrozí, že se poškození během zimy mrazem ještě prohloubí.

Pro nápravu ale není nutné hned přemýšlet o nákladné renovaci celé fasády. Poškozené místo stačí ošetřit jen lokálně. Lešení je velmi drahá záležitost, většinou lze opravy uskutečnit z vysokozdvižné plošiny. Napojení staré a nové omítky se musí udělat citlivě a zatupovat štětcem, aby rozdíl mezi novou a starou omítkou byl co nejméně vidět. Postup lokální opravy je ale nutné dodržet.

Přesný postup opravy

  1. V místě poškození vyřízneme úhlovou bruskou s použitím řezného kotouče na beton nebo kámen obdélník či čtverec. Vyříznutou plochu izolace sejmeme.

  2. Z této oblasti odstraníme omítku i stěrkovou hmotu až na vyztužovací skleněnou síťovinu. Ta musí zůstat neporušená.

  3. Na místo vložíme nový izolant, který přesně odpovídá vyříznutému otvoru. Na jeho rubovou stranu pak celoplošně naneseme lepicí hmotu.

  4. Okraje původní omítky pro ochranu oblepíme krycí páskou a na celou plochu opravy naneseme novou vrstvu lepicí a stěrkové hmoty.

  5. Po jejím zatvrdnutí a vyzrání, které trvá zhruba 5 dnů, oblast opatříme krycí páskou a provedeme aplikaci podkladního nátěru.

  6. Po zaschnutí nátěru, tedy po dalších asi 24 hodinách, naneseme novou vrstvu omítky, jejíž odstín a zrnitost se co nejvíce blíží té původní.

  7. Odstraníme krycí pásku a zaretušujeme okraj úpravy tak, aby bylo napojení co nejméně znatelné. Místo opravy bude vždy nepatrně viditelné. Barevná odchylka závisí hlavně na stáří okolní omítky.
Žluna zelená - mladý pták

Cedivečka zápřední škodí hlavně ve větších městech

Dalším, méně známým nepřítelem fasád je třímilimetrový pavouček cedivečka zápřední. Tento pavouk nenápadného vzhledu se usidluje na omítkách budov a esteticky je hyzdí svými pavučinami.

Cedivečka se vyskytuje pravděpodobně v celé republice, největší pole působnosti má však ve větších městech. Přednost dává světlým odstínům omítky, protože odráží více UV záření a jsou atraktivnější pro drobný hmyz, jímž se pavouk živí. Častěji se také vyskytuje na novějších fasádách.

Znečištění drobnými pavučinami majitelé domů často nevěnují pozornost, jejich odstranění přitom není vůbec náročné. Začneme tím, že snadno uvolnitelné nečistoty odstraníme za pomoci koštěte či kartáčku. Na hrubší nečistoty si pak připravíme fasádní čisticí přípravek, který naředíme čistou vodou. Roztok by neměl obsahovat víc než 20 % čisticího prostředku. Vhodný poměr ředění nejprve vyzkoušíme na malé ploše a je-li vhodný, naneseme jej stříkáním či s pomocí válečku na celou plochu znečištěné fasády. Pak už jen prostředek opláchneme (ideálně tlakovou) vodou.

Poslechněte si reportáž Hobby magazínu.

Spustit audio