Faunapark v Lipové Lázních na Jesenicku získal licenci zoologické zahrady

6. srpen 2019 10:42

Ministerstvo životního prostředí licenci udělilo majitelům areálu na dva roky. Do té doby musí ještě splnit několik podmínek. Zejména v oblasti výchovy veřejnosti k ochraně přírody, průzkumu či chovu.

V lipovském faunaparku aktuálně chovají 36 druhů zvířat a brzy přibudou další. „Budou tady tři druhy drápkatých opic a nahoře budou papoušci,“ říká majitel Petr Augustýn a přitom ladí s dělníky výstavbu nové ubikace.

O licenci požádali provozovatelé začátkem roku krátce po kontrole České inspekce životního prostředí. „Pro budoucnost naší existence nám bylo doporučeno, abychom zažádali o licenci,“ vysvětluje Dagmar Augustýnová.

Náročné licenční podmínky

Licenci ale získali pouze na dva roky. „Důvodem byl chybějící systém výchovy veřejnosti k ochraně přírody, absence aktivní účasti ve výzkumu prospěšném pro ochranu druhů, chovu ohrožených nebo vzácných druhů živočichů, stejně jako absence odborně zajištěného vypouštění druhů volně žijících živočichů do původních areálů výskytu,“ upřesnila mluvčí ministerstva životního prostředí Dominika Pospíšilová.

Areál Faunaparku v Lipové Lázních

Manželé přitom podle mluvčí doložili, že zbývající podmínky do dvou let vyplní. Pro všechny v týmu to bude podle chovatele znamenat více práce. „A také více papírových záležitostí,“ je si vědom Augustýn.

Nepříjemný incident

Jeho žena se usmívá – od licence si slibuje i větší reklamu a s ní i více návštěvníků. Při naší poslední návštěvě loni na podzim jí ale moc do smíchu nebylo. To řešila s mužem nepříjemný incident, při kterém puma poranila tehdy tříletou holčičku.

Puma. Přibylo více zabezpečovacích prvků

Policie dosud případ neuzavřela. „Kolegové čekají na poslední znalecký posudek,“ uvedla její mluvčí Tereza Neubauerová.

Nová opatření

Augustýnovy ale nepříjemný incident motivoval k několika změnám.  „Hned potom jsme instalovali další zábrany, které zamezují veškerému fyzickému kontaktu se zvířaty, namontovaly se všude nové zámky, je dvojí oplocení,“ vyjmenovává Petr Augustýn. „Kdyby byly prvky nedostačující, licenci bychom nedostali,“ dodává manželka chovatele.

V celém areálu zavedli manželé i bezpečnostní kamery.

autor: aja
Spustit audio

Související