Fazolová polévka z Valašska
Dopolední Apetýt nabízí recept na fazolovou polévku. Hustá a vydatná polévka zasytí i bez dalšího chodu. Výborná je s pořádným krajícem chleba, posypaná čerstvou jarní pažitkou.
Budete potřebovat:
- 150 g fazolí (bílé i barevné)
- 100 g pohanky
- sušené houby
- 25 g másla (nejlépe přepuštěné)
- 25 g hladké mouky (může být i špaldová)
- sůl, pepř, majoránku, česnek dle potřeby
Postup:
- Předem namočené fazole (minimálně 3 hodiny, nejlépe přes noc) uvaříme doměkka a osolíme.
- Zvlášť povaříme také předem namočené houby.
- Pohanku spaříme a necháme pod pokličkou dojít.
- Mezitím si připravíme tmavší zásmažku z másla a mouky.
- Do hrnce s uvařenými fazolemi přidáme houby, pohanku a zásmažku, vše necháme provařit (mírným varem), dochutíme solí, pepřem, majoránkou a česnekem.
- Zdobíme čerstvou zelenou pažitkou nebo petrželkou.
I v tomto receptu můžete použít kvalitní produkty jihomoravských farmářů. Najdete je na webu ochutnejtemoravu.eu.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.