Fedor Gál: Přes Ploty

7. září 2018

Chodíte k volbám? Zvažujete pokaždé znovu a poctivě, komu hodíte svůj hlas, nebo volíte stále stejně, aniž byste si přečetli program a dali šanci třeba někomu jinému? Jste ochotní vystoupit čas od času ze své sociální bubliny? Mluvíte s lidmi, se kterými se neshodnete, nebo se jim raději vyhýbáte? A skutečně posloucháte, co říkají? Knihu dialogů Fedora Gála a Matěje poslouchejte on-line.

Na začátku byl po dlouhém váhání spontánně odeslaný email. Mladý slovenský národní socialista napsal Fedoru Gálovi, „muži Listopadu '89“, sociologovi, politikovi, publicistovi a dokumentaristovi, který se narodil v roce 1945 v Terezíně.

Existuje mnoho důvodů, proč s vámi mluvit. Hlavní byla asi snaha o porozumění, protože tak jako se vy snažíte porozumět „nám“ napříč dějinami (a podle toho, co vím, se vám to nedaří – usuzuji takto z vašich závěrů o tom, proč došlo k prosazení národního socialismu), tak se já snažím porozumět Židům a také se mi to příliš nedaří.
Matěj

Po všech stránkách nevšední, vlastně mezigenerační dialog spolu s přestávkami vedou už téměř deset let. Hlavním komunikačním kanálem je elektronická pošta, která paradoxně zajišťuje bezpečný a svým způsobem intimní prostor, kde mohou být svobodně vysloveny jakékoli myšlenky a otázky bez nutnosti být politicky korektní a s vědomím, že druhá strana – ačkoli třeba nesouhlasí – trpělivě naslouchá a snaží se porozumět.

Svět budoucnosti – zdá se mi – bude patřit poutníkům mezi ploty, hranicemi, bariérami, mezi „námi“ a „jimi“. A nemusí to být rovnou toulky fyzické. Někdy stačí i rozhovor, dialog, komunikace z očí do očí. Je to poučné. Nemluvě o tom, že uhodit spolustolovníka bývá větší problém než střílet na dálku.
Fedor Gál

Po čase se rozhodli „jít se svým dialogem na veřejnost“ – nejdříve úryvky se svolením publikoval Fedor Gál; pak přesvědčil Matěje (který zatím stále zůstává v anonymitě), že by měli vydat svou autentickou korespondenci s minimálními úpravami jako knihu. Vyšla slovenská, a posléze česká verze. Světlo světa spatřily i divadelní adaptace.

Ani mě, Matěji, nezměnilo čtení nějaké ikonické knihy či blesk z čistého nebe. Trápím se celý život otázkami, na které nenacházím odpovědi. No a?
Fedor Gál

Témata, která probírají, prostě rezonují ve společnosti; některá se stále vracejí: ať už jsou to obecnější otázky příslušnosti k národu a nacionalismu, svobody, liberální demokracie, dobra a zla, násilí, války, chování člověka v davu, vlivu emocí na rozhodování. Kromě holocaustu a Slovenského státu se baví také o ryze současných společenských a politických poměrech na Slovensku, v Česku a šířeji v euroatlantickém prostoru.           

„Jaký je váš názor na holokaust?“ Co to je za plytkou otázku? Respektive, jaká může být odpověď? Odpověď v jedné větě? Stačí taková odpověď prvovoličům? Komu? Čtenářům?
Matěj

Po vydání české verze počátkem roku 2017 se společně rozhodli, že končí s publikováním svého dialogu, ve kterém nadále pokračují, avšak to podstatné již zaznívá bez záznamu, především v osobních hovorech z očí do očí.

„Živím v sobě však také pocit, že to mělo smysl,“ je přesvědčen Fedor Gál. „Myslím tím hlavně smysl pro Matěje a jemu podobným. Já už jiný za pět minut dvanáct nebudu.“

Komunikovat (hlavně přes ploty, anebo mezi bublinami) a klást si otázky. Není jiná cesta.
Fedor Gál

Režie: Tomáš Soldán
Natočeno v Českém rozhlase Olomouc.

Spustit audio