Festival čokolády a hodové slavnosti na Šumpersku, noční prohlídka zámku v Javorníku nebo koncerty na Olomoucku

23. září 2022

Pokud strávíte tento víkend v Olomouckém kraji a ještě nevíte, jak využijete volný čas, možná vás zaujmou naše tipy.

Olomoucko

Ve Šternberku se uskuteční v sobotu benefiční koncert pro tamní charitu. Začíná v pět hodin odpoledne v Expozici času a vystoupí na něm kapela Blue Cimbal.

V Olomouci začíná v neděli podzimní festival duchovní hudby. První koncert bude hostit od sedmi hodin večer v katedrála svatého Václava a zazní na něm hudba Antonína Dvořáka.

Přerovsko

Nad výletem do Přerova by neměli v sobotu váhat příznivci koní. V areálu střední školy zemědělské se uskuteční 24. ročník ceny města Přerova v parkurovém skákání. Připravený je taky doprovodný program. Začátek akce je v devět hodin ráno.

V Lipníku nad Bečvou se rozloučí v neděli milovníci historických vozidel s letošní sezónou. Sraz je o půl deváté ráno na náměstí TGM. O půl jedenácté dopoledne posádky vyrazí na projížďku do Fulneku. Odtud vyrazí ve 13:15 směr hrad Helfštýn, kde si historická auta můžete prohlédnout od 14:10. 

Prostějovsko

V Prostějově si lidé v sobotu připomenou 170. výročí narození Václava Spitznera, významného botanika a zakladatele Klubu přírodovědeckého v Prostějově. Na programu je vycházka parkem, který je po botanikovi pojmenovaný. Dále se účastníci akce vypraví do nedaleké botanické zahrady. Sraz je v sobotu v deset hodin před kostelem svatého Petra a Pavla. 

Šumpersko

Sté výročí svého založení oslaví v sobotu rybáři v Zábřehu. Uspořádají při té příležitosti ve svém areálu v ulici Oborník Rybářský den. Chybět na něm nebudou například rybí speciality, pro děti bude připravený skákací hrad. Akce začíná v sedm hodin ráno a potrvá celý den.

Festival čokolády se bude o víkendu konat u zámku ve Velkých Losinách na Šumpersku. Kromě ochutnávek si návštěvníci budou moct vyzkoušet, jak se tvoří sladké dobroty. Chybět nebudou ani ukázky práce mistrů kuchařů a cukrářů. Festival se koná v sobotu i neděli od deseti hodin dopoledne.

Vernířovice na Šumpersku ožijí v sobotu Hodovými slavnostmi. Začnou ve dvě hodiny odpoledne bohoslužbou v kostele svatého Matouše. Na patnáctou hodinu členové spolku pěstitelů a chovatelů připraví občerstvení, chybět nebude taky program pro děti a hudební vystoupení.

Na country bál můžete v sobotu vyrazit na ranch Viktorie v Šumperku-Temenici. Začne ve čtyři hodiny odpoledne a jeho součástí budou ukázky kovbojských dovedností i křest hříběte.

Protáhnout své tělo můžete při nedělním výšlapu na šumperské městské skály. Sraz je v devět hodin ráno u střediska volného času Doris. Součástí procházky budou i hry pro děti, hledání pokladu v lomu nebo opékání špekáčků.

Jesenicko

Noc plná hvězd a alchymie. To je název nevšedních nočních prohlídek, na které se můžete dnes a v sobotu vypravit na zámku Jánský vrch v Javorníku na Jesenicku. Začátek je vždy v 18 hodin.

Následující pozvánka je určená příznivcům pohybu v přírodě. Vyrazit můžou v sobotu na turistický pochod s názvem Rejvízský chodník. Na 25 kilometrů dlouhou trať se účastníci vydají mezi osmou a půl devátou ráno od kiosku vedle Penzionu Rejvíz ve stejnojmenné osadě Zlatých Hor na Jesenicku.

Koncert na netradičním místě odehraje v sobotu kytarista Štěpán Rak. Ve čtyři hodiny odpoledne vystoupí v jeskyni Na špičáku u Supíkovic na Jesenicku. Výtěžek akce umělec věnuje na léčbu svého přítele Adolfa Strejčka.

autor: mot
Spustit audio