Velikonoce na zámcích a hradech, velikonoční jarmark či pomlázková rocková zábava

28. březen 2024

Pokud nemáte ještě na víkend plány, možná si vybere z našich tipů na akce v Olomouckém kraji.

OLOMOUCKO

Zahájení sezony a Velikonoce na zámku se uskuteční od pátku (29. března) do pondělí (1. dubna) na Zámku Náměšť na Hané. Prohlídky slavnostně vyzdobeného zámku na téma Velikonoce budou probíhat od 9 do 15 hodin. V sobotu můžete zavítat na vernisáž výstavy Ořež, napiš, vygumuj! A v neděli na přednášku Martina Kašpara o Ottahalech.

Prohlídky velikonočně vyzdobeným hradem, velikonoční dekorace a květinové vazby na prohlídkové trase spojené s tradiční výtvarnou dílnou na vás čekají od pátku (29. března) do pondělí (1. dubna) na hradě Bouzov, a to každý den od 9 hodin. Dílna bude otevřena od 10 hodin.

Tradiční velikonoční obyčeje a zvyky na Hané. Zdobení vajíček, pletení tatarů, pečení jidášů a velikonoční dětské hry. To vše vás čeká na akci Hanácké Velikonoce, která se bude konat v sobotu (30. března) v Hanáckém muzeu v Příkazech od 10 do 16 hodin.

V prostorách hradu Šternberk se v sobotu (30. března) koná Dětský velikonoční jarmark, na kterém budou připraveny tvořivé dílny zaměřené na výrobu tradičních velikonočních předmětů. Akce startuje v 10 hodin.

Obec Senice na Hané zve v sobotu (30. března) na Velikonoční jarmark, který se bude konat od 14 hodin v kulturním domě. Těšit se můžete na prodej velikonočních ozdob a dekorací, pletení pomlázek a tvořivé dílničky pro šikovně ručičky. Od 15 hodin je připraveno představení pro děti.

Pomlázková rocková zábava se uskuteční v sobotu (30. března) v obci Samotišky v tamní tělocvičně. Chybět nebude skvělá hudba a občerstvení. Zábava začíná ve 20 hodin.

V neděli (31. března) můžete vyrazit třeba na Velikonoční vítání jara, které se bude konat ve Velkém Týnci na Junácké stezce. Na děti čeká několik úkolů, za každý splněný úkol si orazítkují svoji kartičku. Po splnění na děti čeká odměna.

PROSTĚJOVSKO

V pátek (29. března) začíná akce s názvem Velikonoce na zámku, která potrvá až do 1. dubna. Konat se bude na zámku v Čechách pod Kosířem. Tradiční akce zahrnuje kostýmované prohlídky, řemeslné díly a rodinnou hru v zámeckém parku. Areál zámku bude otevřen od 9 hodin.

Rekviem za rytíře je název akce, na kterou můžete vyrazit od pátku (29. března) do pondělí 1. dubna na Zámek Plumlov. Těšit se můžete na ukázku šermu, žonglérské divadlo, ale také na kejklíře Tomáše Bílka. Mimořádně se také budou konat netradiční prohlídky pohádkových sklepů. Areál hradu bude otevřen od 9:30 do 17:30.

Obec Smržice vás zve na Stezku velikonočního zajíčka, která se koná v pátek (29. března) od 14 hodin ve smržickém Údolíčku. Pro děti je připravena zajíčkova stezka, velikonoční dílničky, malování na obličej, ale také opékání špekáčků.

Hudební vystoupení zpěvačky Bibubum a její novou show Tancuj dokola pro děti od 2 let bude v neděli (31. března) hostit Společenský dům v Prostějově, tedy Kasko. Po koncertě se děti můžou těšit ještě na focení a autogramiádu. Akce začíná v 10 hodin.

Hasiči a Zápalky Otaslavice pořádají v neděli (31. března) druhý letošní výšlap v sérii s názvem 100 jarních kilometrů. Jde o 25 km dlouhou túru, která začne u Obecního úřadu v Otaslavicích v 9 hodin. Trasy jsou náročnější a nejsou vhodné pro kočárky.

PŘEROVSKO

Zábavný a naučný program týkající se velikonočních svátků na vás čeká od pátku (29. března) do pondělí (1. dubna) také na hradě Helfštýn. O víkendu bude program doplněný o prodejní přehlídku tradičních řemesel. Areál hradu bude otevřen od 9 hodin.

Velikonoční zábava se chystá v sobotu (30. března) v obci Troubky. Konat se bude v kulturním domě od 20 hodin. K tanci a poslechu zahraje kapela Kameron.

V sobotu (30. března) se od 15 hodin bude v Hranicích konat akce s názvem Velikonoce na Loděnici. Děti se mohou těšit na jarní, tvořivé dílničky a v 17 hodin na venkovní lovení čokoládových vajíček. Dospělé jistě potěší zelené pivo a jarní dobroty. Celá akce se bude konat v Loděnici Hranice.

Na další akci s velikonoční tématikou můžete vyrazit v neděli (31. března) na Horní náměstí do Přerova, kde se bude konat Historický jarmark. Těšit se můžete na bohatý kulturní program, historické stánky, lidová řemesla a jarní dekorace. Jarmark začíná v 10 hodin. 

JESENICKO

Na akci s názvem Velikonoce v pohybu můžete vyrazit od pátku (29. března) do neděle (31. března) do obce Bělá pod Pradědem. Přijďte si pohrát a u toho plnit velikonoční úkoly o sladké odměny. Akce se bude konat v centru Bělá v pohybu, a to každý den od 10 hodin.

Velikonočně vyzdobené interiéry zámku s doprovodným kulturním programem, to jsou Velikonoce na zámku Jánský Vrch v Javorníku. Hlavní akce se koná v sobotu od 9 do 16 hodin, tematicky vyzdobený zámek ale můžete navštívit každý den včetně pondělí, vždy od 9 do 15 hodin.

Priessnitzovy léčebné lázně v Jeseníku pořádají akci, která nese název Lázeňské Velikonoce. Konat se bude od pátku (29. března) do pondělí (1. dubna) v hale lázeňského domu. Těšit se můžete na ukázku uměleckých řemesel, cimbálovou muziku, ale také na velikonoční veselici. V pátek se areál otevírá od 10 hodin, v sobotu začíná cimbálovka v 18 hodin a v neděli veselice od 19 hodin.

Letošní sezonu zahájí také jeskyně a vy je tak můžete navštívit už od pátku (29. března) až do pondělí (1. dubna). Otevřeny budou všechny zpřístupněné jeskyně v našem kraji, tedy Javoříčské, Mladečské, Na Pomezí, Na Špičáku a Zbrašovské aragonitové.

ŠUMPERSKO

V pátek (29. března), sobotu (30. března) a v neděli (31. března) můžete zavítat do Muzea Olomouckých tvarůžků v Lošticích, které pořádá oslavy svátků jara. Na programu bude ukázka malování kraslic, řezbářství v podání Jaroslava Beneše a mnoho dalšího. Muzeum bude otevřeno denně od 9 do 18 hodin.

Velikonoční akce spojená s komentovanou procházkou na téma tradiční řemesla a profese v historickém Šumperku se bude konat v pátek (29. března). Začátek procházky je naplánován na 10 hodin na Hlavní třídě v Šumperku.

Velikonoce v Galerii Zámeček se budou konat od pátku (29. března) do neděle (31. března) ve Vikýřovicích, vždy od 13 do 17 hodin. Po celou dobu výstavy bude probíhat tvořivá dílna pro děti s možností vytvoření si vlastních velikonočních dekorací.

Tradiční velikonoční zábava s kapelou Herrgott se uskuteční v sobotu (30. března) v Kulturním a sportovním centru v Mohelnici. Zábava začíná ve 20:30.

Vodní koule – aquazorbing, velikonoční odměny, soutěže pro děti o dárkový poukaz. To vše na vás čeká v sobotu (30. března) na akci s názvem Velikonoce na bazéně, která se bude konat v Plaveckém areálu v Zábřehu, od 14 hodin.

Program pro děti i dospělé, zdobení kraslic, pletení pomlázek, malování na obličej a mnoho dalšího se bude konat v sobotu (30. března) ve školícím sále Wellness hotelu  Bozeňov. Akce s názvem Velikonoční tvoření na Bozeňově začíná v 11 hodin.

Velikonoční farmářské a řemeslné trhy se budou konat v sobotu (30. března) na Náměstí Míru v obci Úsov, a to od 13 hodin. Přijďte načerpat velikonoční atmosféru a pořídit si velikonoční ozdoby a dekorace.

Na První velikonoční Levandulový pochod můžete vyrazit v sobotu 30. března z Bezděkova. Vycházet se bude mezi 13. a 15. hodinou od altánu u levandulového pole. Pro účastníky jsou připraveny tři trasy o délkách 2, 10 a 20 kilometrů.

Minimuzeum v obci Klopina vás zve na velikonoční výstavu, na které si můžete nejen prohlédnout vyřezávanou křížovou cestu pana Břetislava Vávry, ale také zakoupit kraslice, perníčky a nejrůznější ozdoby. Výstava se bude konat v sobotu (30. března) a v neděli (31. března) po oba dny od 14 do 17 hodin.

V neděli (31. března) můžete naposledy se svými dětmi vyrazit na Šifrovací hru stopy v Rapotíně. Hra je tematicky zaměřená na stopy zvířat, obsahuje 11 stanovišť s obrázky stop. Děti budou své odpovědi doplňovat do šifrovací kartičky, a nakonec vyluští tajenku. Hra startuje v 8 hodin u kulturního domu.

BRUNTÁLSKO

Na jeden z posledních Obecních plesů můžete vyrazit v pátek (29. března) do kulturního domu v obci Petrovice. Celý večer hudebně doprovodí kapela Kampanus. Ples začíná ve 20 hodin.

Půtky a šarvátky, dobové tance, velikonoční zvyky a mnoho dalšího vás čeká od pátku (29. března) do pondělí (1. dubna) na hradě Sovinec. Chybět nebude vystoupení šermířské skupiny, kejklířů a žonglérů. Hrad můžete navštívit v jeho otevírací době.

Obec Václavov u Bruntálu zve všechny děti i dospělé na Velikonoční tvoření, které se bude konat v pátek (29. března) od 15 hodin v kulturním sále. Těšit se můžete na zdobení kraslic a vyrábění velikonočních výrobků.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.