Festival vrcholí. Kdo si odnese festivalové ceny, bude jasné už dnes večer

22. březen 2018

Jaký je nejlepší rozhlasový dokument, drama a reportáž, to odhalí závěrečný den festivalu Prix Bohemia Radio v Olomouci. Ještě předtím budou studenti tamní Univerzity Palackého debatovat s rozhlasovými profesionály o tom, jak mluvit v rádiu o audiovizuálním umění.

Studenti olomoucké Katedry divadelních a filmových studií po celou dobu festivalu nenápadně spolupracovali na tom, aby program šel jako po drátkách. Poprvé si festivalového dění užívá studentka Laura Šarochová. „Já jsem z toho nadšená, jak to prožívám poprvé a ještě k tomu mám nějakou zodpovědnost, od začátku jsem musela hlídat nějaké věci. Pro mě je to nové a užívám si to, i když je to náročné,“ komentuje.

A zkušenost do budoucí profese je to prý veliká. „Teď když poznávám jak rozhlas, tak televizi, není pro mě asi důležité, které médium to nakonec bude,“ dodává studentka.

Jak vnímat film ušima?

Andrea Hanáčková připravovala se studenty mimo jiné diskuzní panel o možnostech rozhlasového reportování o filmu. Jak například dělat filmový magazín a jak vnímat film ušima. Do debaty, kterou budou studenti moderovat, se zapojí i redaktoři pořadu Čelisti Radia Wave.

„Je to odborný panel o tom, jak v rámci auditivního média referovat o audiovizuálním umění. Čelisti, pořad Radia Wave, je našimi studenty absolutně milován a velmi sledován, takže tu budou všichni tři pánové z Čelistí, bude tady host ze Slovenska i Pavel Sladký z Českého rozhlasu Vltava a budeme se bavit na půdě katedry, která kromě rozhlasu, televize a divadla zkoumá taky film,“ uvedla Hanáčková. Veřejná diskuze začíná v Uměleckém centru Univerzity Palackého v 10 hodin.

Letošní Prix Bohemia Radio vyvrcholí oceněním těch nejlepších rozhlasových příspěvků, tedy dokumentu, reportáže a dramatu i předáním předá ceny Thálie. Zatím jen nominace upřesnil šéfrežisér Aleš Vrzák: „Jsou to tři ženy Natálie Drabišáková, Helena Dvořáková a Taťána Medvecká a čtyři muži Ladislav Rej, Ivan Trojan, Jiří Lábus a David Novotný.“

Kdo si ocenění včetně rozhlasové Thálie převezme, to bude jasné až při závěrečném galavečeru.

autor: bam
Spustit audio

Související