Festivaly, cyklistika, koncerty, divadlo i pivní slavnosti. Podívejte se na tipy pro první prázdninový víkend

Pokud strávíte první prázdninový víkend v Olomouckém kraji a ještě nevíte, jak využijete volný čas, zůstaňte s námi. Máme pro vás několik tipů.

Do světa nevidomých a slabozrakých dnes můžete nahlédnout na festivalu s názvem Dny umění nevidomých na Moravě. Koná od 14 hodin v areálu Na Splávku v prostějovské místní části Domamyslice. Součástí přehlídky jsou ukázky dovedností vodicího psa, kompenzačních pomůcek pro zrakově postižené a hudební vystoupení. 

V šumperském Vlastivědném muzeu bude od soboty k vidění nová výstava s názvem Putování za motýly. Návštěvníci si na ní budou moct prohlédnout jak preparované exempláře, tak snímky motýlů, které jejich autoři pořídili v okolí Šumperku. Expozice potrvá do 11. září. 

Příznivci horských kol mohou poměřit své síly s ostatními na sobotní časovce na Šerák v Jeseníkách. Prezentace účastníků začíná o půl deváté ráno v penzionu U Julka v Bělé pod Pradědem. Dospělí a mládež vyrazí na trať v pravé poledne. Děti, pro které organizátoři připraví kratší trasy, odstartují o dvě hodiny dřív, tedy v deset dopoledne. 

O několik století zpět v čase se ocitnou návštěvníci víkendové akce v areálu plumlovského zámku. Prohlédnout si tam budou moct historickou bitvu, vystoupení skupiny scénického šermu, mušketýrského regimentu a kejklíře. Chybět nebudou ani ukázky tradičních řemesel a výcviku dravých ptáků. Program začíná v sobotu i v neděli o půl desáté dopoledne. 

U rybníku ve šternberské místní části Dolní Žleb začíná v sobotu nový multižánrový festival Šternberský Žleb, na kterém si přijdou na své příznivci hudby, divadla či výtvarného umění. Součástí programu budou například vystoupení kapel Mňága a Žďorp, Zrní a Prago. Přehlídka začíná v 16 hodin a potrvá až do úterý. 

V divadelním duchu se tentokrát ponesou slavnosti města Hranice. Začnou v sobotu ve 13 hodin na Masarykově náměstí. Pokud dorazíte, můžete se těšit na vystoupení kejklířů, komediantů, artistů nebo klaunů. Kromě Masarykova náměstí se slavnosti budou konat i na Pernštejnském náměstí a v zámecké zahradě. 

Sbor dobrovolných hasičů Horní Moštěnice pořádá v sobotu v areálu zámecké zahrady v obci tradiční pivní slavnosti. Na čepu bude podle organizátorů celkem čtrnáct druhů piv. Akce začíná v šest hodin odpoledne. 

Historický den si můžete v neděli užít na šternberském hradě. Na návštěvníky tam budou čekat dobové hry, ukázky řemesel, vojenské ležení nebo vystoupení provazochodce. Součástí akce, která začíná v deset hodin dopoledne, budou i kostýmované prohlídky hradu. 

Na zábavné odpoledne s názvem Hry bez hranic se můžete v neděli vypravit se svými dětmi do Velkých Losin na Šumpersku. Akci hostí od jedenácti hodin dopoledne Areál zdraví. 

Především příznivci muziky by neměli v neděli váhat nad vycházkou do olomouckých Smetanových sadů. Ve čtyři hodiny odpoledne začne v tamním altánku u fontány další promenádní koncert. Tentokrát na něm vystoupí žesťový soubor Brass Tools.

autor: Český rozhlas Olomouc
Spustit audio