Film bych nikdy točit nechtěl, říká kritik Kamil Fila

Filmové recenze Kamila Fily můžete číst už tři roky v Respektu. Během roku vidí okolo padesáti filmů. K úrovni české kinematografie je poněkud skeptický.

Pokud mluví o kvalitě, baví se o dokumentech. Třeba o „K oblakům vzhlížíme“ režiséra Martina Duška, ten ho dostal.

Mluvit o vkusu diváků si netroufá, nedokáže odhadnout, jaký film bude mít úspěch. Nějaké tabulky a kalkul tady nefungují. „Vezměte si třeba Troškovy Babovřesky. Nikdo nečekal, že na první díl přijde okolo sedmi set tisíc diváků. Dvojka a trojka už ale takový úspěch neměly.“

Kamil Fila chtěl původně psát o počítačových hrách, dostal se ale na Masarykovu univerzitu v Brně, kde studoval obor filmová studia. Hned v prvním ročníku ho to chytlo. Začal přispívat do nejrůznějších internetových časopisů, psal do tehdy velmi populární Cinemy. Jeho recenze a články jste mohli číst v časopisech Živel, Tamto, Film a doba, externě působil v redakci Aktuálně.cz.

„Film bych točit nechtěl. Nedokážu si představit, že bych byl v kůži režiséra, který dlouho hledá dobrý scénář, pak shání peníze, vytipovává si herce, hledá lokace, natáčí, stříhá… Jsem netrpělivý člověk, chci mít za pár dnů hotovo, tohle bych nezvládl. Maximálně nějakou menší práci pro televizi,“ říká Kamil Fila.

Těší se na nové Hvězdné války, které by měly mít premiéru v závěru letošního roku. A také na Filmový festival v Karlových Varech, který si užije jako divák. Na festivalech bývá i v roli porotce, což znamená dlouhé sezení, dívání se a diskutování.

autor: voj
Spustit audio