Film Údolí včel se natáčel v Kuklově. Vláčil využil torzo nedokončeného kláštera

31. březen 2020

Když projíždíte jihočeským Kuklovem, už z dálky vidíte siluetu pěti vysokých prázdných gotických oken a kamenných zdí. Jedná se o nikdy nedokončený svatostánek, který svými obrysy připomíná trosky kláštera Rosa coeli v Dolních Kounicích. A také hrál důležitou roli v historickém příběhu Františka Vláčila.

Mladý Ondřej z Vlkova se ve filmu Údolí včel dostal z jihu Čech až k Baltskému moři. Jihočeský Vlkov přitom skutečně existuje, našli byste ho kousek od Veselí nad Lužnicí. To je ale úplně jinde, než kde stával filmový Vlkov. Kvůli němu musíte do malé vesničky Kuklov, kde dodnes najdete nikdy nedostavěný klášter, jehož torzo využil František Vláčil ve svém snímku.

Architekt Jindřich Goetz v roce 1967 přestavěl zříceninu pro filmové účely do podoby Vlkovské tvrze, takže současné zdi v Údolí včel neuvidíte. V Kuklově každopádně najdete gotický portál, u kterého se natáčela svatební hostina, vstupní dveře do samotné tvrze i vstupní bránu. To byla tehdy dokořán otevřená stodola přilehlého hospodářského stavení. Pozorný divák si všimne i dalších detailů. A co je nejzajímavější, torzo kostela nese jméno svatého Ondřeje. Tedy jméno shodné s hlavním hrdinou filmu Františka Vláčila.

Hrad Kuglvaid

Méně známým faktem je, že v Kuklově stával přes silnici směrem na jih na vysoké skále hrad Kuglvaid. Podle dostupných údajů byl založen pravděpodobně okolo roku 1360 vyšehradským biskupem Jetřichem. Jak uvádí internetové stránky obce Brloh, v té době se na místě dnešního Kuklova usadili Němci. Původní název hradu a vsi Kuglvaid byl nejspíš převzat z německého gugl-waid, což volně přeloženo znamená lesnatá homole.

Toto bylo filmové nádvoří Údolí včel, vrata stodoly sloužila jako brána vlkovské tvrze

„Hrad byl v podstatě královským klínem do rožmberského panství a Rožmberkové jej v době sporů s králem Václavem IV. vyplenili a zničili," okomentoval část hradní historie Libor Lev, bývalý starosta obce Brloh, současný předseda kulturní brložské kulturní komise, která na Kuklově pořádá akce.

„Obec tady pořádá svatby a také koncerty, které svým zaměřením, žánrem a stylem do tohoto prostředí zapadají. Nejčastěji jsou to folkové, folkově historizující nebo country hudby," doplňuje Libor Lev.

Podle jeho slov je Kuklov nyní ve své podstatě chalupářskou osadou a prakticky všechny objekty kolem bývalého kostela jsou v soukromých rukách. „Chalupáři se ale o klášter vzorně starají," dodává.

Kostel na přelomu 15. a 16. století zchátral natolik, že zde řeholníci založili se svolením Rožmberků nový kostel s klášterem. V bouřlivých dobách třicetileté války byl ale i nový kostel a klášter zbořen. Kameny se z trosek se použily na stavby ve vesnici. Jen torzo kostela s pěti gotickými okny zůstalo stát dodnes.

Spustit audio