Finská zpěvačka Tarja Turunen přivezla do Zlína show na pomezí metalu a klasiky

4. duben 2013

Finská zpěvačka Tarja Turunen, přezdívaná fanoušky ledová královna nebo také metalová královna, vystoupila ve Zlíně v doprovodu symfonického orchestru a sboru. V místním kongresovém centru ji čekají ještě dva koncerty a pak se přesune na závěrečné vystoupení do Prahy.

Uhrančivá šestatřicetiletá tmavovláska dávala svůj školený operní hlas dlouhá léta k dispozici metalové kapele Nightwish, od roku 2005 se ale věnuje sólové dráze.

Spolu se zlínskou filharmonií a sborem nacvičila skladby od skupin Queen nebo Led Zeppelin, ale i Offenbachovy operety. Chybět samozřejmě nebudou ani staré hity od Nightwish.

„Je to fantastické. Jsou tu úžasní muzikanti. Zkoušeli jsme dva dny a už samotné zkoušení bylo velkým zážitkem. Zvuk je krásně čistý, akustika bezvadná. Rockové písničky tu znějí rockově a klasické klasicky, i to je zásluha filharmonie a sboru a samozřejmě dirigenta. Je to opravdu příjemné,“ svěřila se Tarja Turunen.

Akustiku i prostředí zlínského kongresového centra si nemůže vynachválit. „Je to tak fialové – můj Bože, já miluji fialovou barvu. Ale o ni tady nejde. Je tu skvělá akustika, zvuk nemá chybu. I proto tady vzniknou záběry pro připravované DVD se záznamem koncertů. Navíc ve Zlíně jsou tři koncerty, takže můžeme vybrat to nejlepší a to je skvělé,“ dodala.

Fanoušky na Zlínsku si pochvaluje

Spolu s finskou zpěvačkou vystoupí další celebrita, extravagantní americký bubeník Mike Terrana, známý například z kapely Gamma Ray.

Koncerty diriguje Ital Walter Attanasi. Přiznal, že obdivuje také tvorbu Nightwish a to především z dob, kdy byla jejich zpěvačkou právě Tarja Turunen.

Tarja Turunen si ve Zlíně povídala s novináři

„Heavy metal je hodně melodický. Ta spolupráce je poprvé, ale zajímavé je, že mezi námi rychle nastal super vztah,“ dodal.

Sympatický italský dirigent sice trochu zápasí s češtinou, v muzice ale vytvořil harmonii a soulad. Chválí si ho i Tarja Turunen, stejně jako fanoušky na Zlínsku.

„Moje fanouškovská základna v České republice stále vzrůstá a Zlín je určitě největší baštou. Asi nikde jinde bychom nevyprodali tři koncerty v řadě, dokonce jsme museli jeden přidat. Fanoušci vědí, že to není rockový koncert, že překračujeme hranice žánrů a spojujeme je, ale přesto přijdou. A to se mi líbí, my je totiž můžeme takto přilákat i ke klasické hudbě,“ vysvětlila.

Tarja Turunen také upozornila, že zájem zlínských fanoušků o její koncerty je největší nejen v rámci České republiky, ale vůbec v celé Evropě.

autoři: pes , krw
Spustit audio