Firmy i úřad práce se chystají na propuštěné z továrny Schott solar

13. červenec 2012

Část zaměstnanců společnosti Schott Solar z Valašského Meziříčí, která ohlásila konec výroby a propuštění, by mohla najít práci v místních firmách. Radnice svolala jednání s personalisty regionálních firem a některé projevily zájem zaměstnat jednotlivce až desítky lidí.

Z oslovených 35 firem se jednání zúčastnilo polovina. Valašské Meziříčí cítí problém jako regionální. Radnice chce proto oslovit i představitele okolních měst a obcí.

„Několik firem má zájem propuštěné zaměstnat. Hledáme ale i možnosti podpory podnikatelů i těch nejvíce sociálně ohrožených, kteří nenajdou uplatnění na trhu práce,“ prohlásil valašskomeziříčský starosta Jiří Částečka (ODS).

Konec továrny zvýší nezaměstnanost v regionu

O práci v továrně ale přijde asi 500 zaměstnanců. Aktuální míra nezaměstnanosti ve Valašském Meziříčí činí 8,8 procenta. Po příchodu propuštěných lidí z firmy na úřad práce se číslo ještě zvýší.

„Míra nezaměstnanosti by se mohla zvýšit až o dva procentní body. Město by se tak zařadilo mezi nejhůře postižené regiony v kraji,“ konstatoval ředitel Krajského úřadu práce ve Zlíně Jiří Janíček. Úřad podle něj propuštěným nabídne rekvalifikace a školení.

Vedení továrny oznámilo konec minulý týden. Firma prý ustupuje tlaku asijských výrobců, kterým nemůže konkurovat cenami. Zaměstnanci dostanou podle smlouvy až tříměsíční odstupné a malou část z nich se společnost pokusí zaměstnat ve svých dalších pobočkách.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio