Flamenco a červená barva? Trochu klišé, říká Hanele Dezortová

Flamenco nemusí být jen rudé. Módní trendy jsou každý rok jiné. Přinášejí odvážné extravagantní šaty s tropickými vzory, kytičky nejrůznějších tvarů, modrá se kombinuje se zelenou a fialovou. „To, co my si v důstojné střední Evropě ani nepředstavíme, je ve Španělsku normální,“ říká olomoucká lektorka Hanele Dezortová.

Pro flamenco se také šijí speciální boty, které mají vyvážený tvar, speciální vytvarovaný podpatek a v něm i ve špičce hřebíčky, které vyrábějí specifický zvuk.

„Nevydržím netancovat a nedokážu si představit, že bych netancovala,“ kroutí hlavou Hanele. Začínala před třiceti lety jako malá holčička v rodném Brně s baletem, který považuje za úžasnou průpravu pro všechny taneční styly.

„Umím díky němu hýbat různě rukama i nohama, což zní možná úsměvně, ale studentům na mých hodinách to dělává problémy.“ Pružnost, schopnost pohybovat se po prostoru, trpělivost, výdrž a houževnatost, to všechno jsou plusy, za které vděčí tanci.

Hanele Dezortová a Dita Vojnarová

Hanele vede kurzy flamenca pro začátečníky, pokročilejší, učí speciální kurz hry na kastaněty a tanec s bata de cola (vlečkou), vede baletní průpravu. Uvažuje, že by se znovu věnovala baculkám, které se stydí chodit na lekce, ale chtějí se hýbat. Pracuje s hudbou, vymýšlí choreografie. Navštěvuje lekce, jezdí na workshopy a těší se, že si jednou zatančí ve Španělsku.

autor: voj
Spustit audio