Florbalový Pohár mistrů ovládly v Mladé Boleslavi švédské celky Falun a Mora

4. říjen 2015

Na zimním stadionu v Mladé Boleslavi byste borce v hokejové výstroji tento víkend hledali marně. Tamní aréna viděla líté boje florbalového Poháru mistrů. Ten ovládly švédské celky. V mužské kategorii se Falun radoval z výhry nad švýcarským Wilerem Ersigen 3:2. Mezi ženami si Mora po výhře 13:6 poradila s finským Classicem.

Finalisté nejvyšších domácích soutěží, muži Technology Mladá Boleslav a ženy Herbadentu, obsadili na turnaji páté místo. Před branami finále pak skončili hráči mistrovského Tatranu Střešovice a florbalistky Chodova. Výsledky, které zřejmě v současné době skutečně znamenají maximum.

„Musíme si přiznat, že každý rok finále Poháru mistrů hrát nebudeme. Za poslední čtyři roky se to povedlo dvakrát, jednou mužům, jednou ženám, což je reálný obraz,“ vnímá reálné možnosti prezident České florbalové unie Filip Šuman.

Přibližování se k evropské a tím i světové špičce představuje postupný proces. Navíc švédské a finské kluby dělají další kroky dopředu.

„V některých věcech musíme pracovat tvrději než doteď a spoléhat na to, že se florbalu nebude dařit jako mezinárodnímu sportu jít tím obrovským tempem jako dosud,“ dodal Filip Šuman.

Mladoboleslavský obránce Petr Kološ má nejen čerstvé zkušenosti z Poháru mistrů, ale také z trénování mladých florbalistů.

„V roce 2010 jsme byli s Vítkovicemi ve finále, po nás byl Tatran ve finále. Teď se tam české týmy nedostaly, což je dáno tím, že kvalitní hráči odcházejí do zahraničí a to strašně oslabuje českou ligu. Pokud chceme konkurovat, musíme pro hráče vytvořit podmínky, aby neodcházeli a liga se zkvalitňovala.“

Vítězkami Poháru mistrů se v Mladé Boleslavi staly florbalistky švédské Mory.

K tomu musí přispět pochopitelně i výchova mladých florbalových talentů.

„Kluci končí dost brzy a bohužel nejsou připraveni na mužský florbal. hodně z nich končí zbytečně,“ domnívá se Petr Kološ. S vítězným Falunem se pak v semifinále utkal Tatran Střešovice. Inkasoval jedenáct gólů.

„Zkusíme se z toho poučit, ale takovou rychlost a individuální dovednosti, co mají hráči ze Švédska, to my nemáme. Level je nastavený trošku jinde,“ říká útočník Milan Fridrich. Florbal té nejvyšší úrovně se do České republiky vrátí už za měsíc. V Brně se uskuteční tradiční turnaj série Euro Floorbal Toour.

autoři: ppe , Vojtěch Bureš
Spustit audio