Fond ohrožených dětí prodal prostějovský Klokánek. Hrozí mu pokuta

13. únor 2017

Nedostavěná budova prostějovského Klokánku už nepatří Fondu ohrožených dětí. Ten ji pro děti za miliony korun opravoval, ještě před dokončením se ale dostal do problémů. Musel proto plánovaný Klokánek zrušit.

Děti se tam nikdy nenastěhovaly. Teď dům vlastní firma, která tam chce zřídit mateřskou školu. Fondu ale od Prostějova hrozí udělení půlmilionové pokuty za nedodržení smlouvy.

„Předělávají se nějaké příčky, co vím a dispozice se trošku mění,“ říká jeden z dělníků Pavel Navrátil. Ten právě s kufříkem plným nářadí míří do domu na Západní ulici v Prostějově.

Od Fondu ohrožených dětí ji koupil spolek Hvězda. Za něj mluví Radek Doležel: „Předpokládá se že ten rok by se to mohlo nějakým způsobem dokončit a měla by tam potom být mateřská školka.“

Jenže to se městu, které budovu v hodnotě tří milionů na pomoc ohroženým dětem darovalo, příliš nelíbí. Fond ji dostal za jednu korunu na dvacet let.

Budova určená prostějovskému Klokánku

Ten smysl, proč jsme to Fondu ohrožených dětí dávali, že tady bude Klokánek pro naše děti, tak ten rozhodně naplněn není,“ říká prostějovská primátorka Alena Rašková z ČSSD.

Prostějov si porušení smlouvy pojistil půlmilionovou pokutou. O té chce rozhodnout později. „My čekáme, jak to bude doopravdy. Čekáme, až budou dokončeny všechny stavební práce, a teprve pak se zjistí, jestli ten smysl toho, co tam je, je nějak v souladu nebo není,“ dodává primátorka.

Fond ohrožených dětí má za to, že smlouvu neporušil. Říká jeho předseda Jan Vaněk: „Na jednu stranu mě to mrzí, na druhou stranu tam budou opět děti. Takže si myslím, že ten účel, pro který tu budovu město dávalo, to znamená, že bude pomáhat dětem, zůstane zachován.“

Cenu, za kterou budovu fond prodal, nechce Vaněk prozradit. Podle něj ale neměl jinou možnost.

autor: tas
Spustit audio