Fotbalistky z Býškovic na Přerovsku nemají kde hrát. Hřiště jim ničí krtci

18. únor 2016

Fotbalistky z Býškovic na Přerovsku jsou zoufalé. Průběh letošní teplé zimy totiž svědčí krtkům, kteří devastují jejich hřiště. Vyrostly na něm stovky krtinců. Už třetím rokem se je snaží likvidovat chemicky, s pomocí pastí ale i osvědčených babských rad. Nic však nepomáhá. Definitivně krtky vyhnat z býškovického hřiště se jim nedaří. Fotbalistkám teď hrozí, že na jaře nebudou moci kvůli krtincům na trávník vyběhnout. Ohrožená je proto i jejich účast v první lize Hanácké ženské kopané.

„Těch hromádek tady bude možná až 200,“ říká nezávislý starosta Býškovic Ladislav Lesák a ukazuje na hřiště. Množství i velikost hromádek je podle něj enormní:

„Letos jsou krtince větší, poctivější, něž bývaly v minulých letech.“

Starosta hledí s obavami do budoucna: „Na jaře, při sekání trávy, v místě krtince vznikne postupně proláklina. Hřiště pak bude značně nerovné. Snažíme se dolíky zavážet zeminou, osíváme je trávou. Hřiště i tráva jsou tady krásné, ale teď? Bohužel.“

Vojtěch Vinklárek je správce hřiště a částečně také trenér býškovického fotbalového mužstva. Povrch hřiště teď podle něj neumožňuje dobrou hru.

„Některé krtince jsou až půl metru vysoké. Musí to dělat pořádné zvíře. Na zlomeninu to není, ale na výron kotníku určitě,“ říká správce.

Hřiště v Býškovicích na Přerovsku ničí krtci

„Je tam zřejmě velmi kvalitní půda, která je dobře živená, plná žížal, brouků a podobně. Každá rada je tam drahá. Užití chemikálií je velmi problematické. Uživatel se může dostat do kolize se zákonem na ochranu zvířat proti týrání, podle kterého je stanoveno, jakým způsobem lze volně žijící živočichy zabíjet. A také důvody, pro které tak lze činit. Obávám se, rytí pod hřištěm není tím pravým důvodem,“ říká Jiří Šafář, šéf Agentury ochrany krajiny a přírody.

Krtci podle něj nemají rádi písčitou a zamokřenou půdu. To by se ale asi nelíbilo fotbalistkám v Býškovicích, kdyby měly hrát na zamokřeném hřišti.

„Na druhou stranu krtek v podzemí provádí takovou činnost, kdy půdu provzdušňuje, vylepšuje hydrologické podmínky. Částečně se živí i mláďaty hrabošů a jiných drobných hlodavců. Nepůsobí tedy jen negativně,“ dodává Šafář.

Hřiště v Býškovicích na Přerovsku ničí krtci
autoři: ČRo , kra
Spustit audio