Fotografie i lidé z Baťových továren z minulého století získali díky umělé inteligenci barvu, pohyb i hlas

7. březen 2024

Rozhovor s Jiřím Madziou a Martinem Gazdou, kteří stojí za projektem výstavy Baťa: 130 let poté. Pro ni pomocí umělé inteligence oživoli unikátní historické snímky z Baťovy továrny, "rozmluvili" zaměstance Karla i samotného Tomáš Baťu.

Ve Zlíně je od 5. března až do 14 dubna k vidění výstava ke 130. výročí založení firmy Baťa a stu let od vzniku filmových ateliérů ve Zlíně s názvem Baťa: 130 let poté. Na ní jsou k vidění vybrané černobílé snímky z originálního baťovského fotoalba z roku 1919 - za pomocí umělé inteligence v barvě a v pohybu.

Je možné si také poslechnout některé unikátní reportáže Českého rozhlasu Zlín. Součástí je i virtuální zaměstnanec firmy Baťa, který odpovídá na otázky návštěvníků -  jeho podobu, hlas i reakce vytvořila podle dostupných informací a dobových nahrávek, záznamů a fotografií umělá inteligence.

Pozvání do studia Českého rozhlasu Zlín přijali ti, kteří stáli na začátku a při realizaci tohoto projektu - filmový historik Jiří Madzia a Martin Gazda z IS produkce. Rozhovor s nimi a také s virtuálním zaměstnancem firmy Baťa, kterého pánové pomocí umělé inteligence stvořili a „rozmluvili“, moderuje Markéta Macháčková. 

Martin Gazda (IS produkce) a historik Jiří Madzia ve studiu Českého rozhlasu Zlín
Spustit audio

Související