Fotografie vyhublých zvířat z Hor na Karlovarsku vyvolaly rozruch, majitel se brání

13. březen 2024 13:15

V posledních týdnech se na internetu začala objevovat upozornění na možné týrání zvířat v Horách u Karlových Varů. Fotografie vyhublých koní a kozla, sdílené lidmi na sociálních sítích, vyvolaly rozruch a vzbudily obavy o zdraví těchto zvířat.

Jejich majitel se brání a tvrdí, že fotky pocházejí z doby, kdy byla zvířata nemocná. „Pečujeme o ně dobře. Myslím si, že je to jen pomsta od holek, které jsem vyhodil z důvodu, že se nestarali o koně. Jsou to fotky staré šest let, kdy měl kůň zuby nemocný. Přišel veterinář, do té doby nejedl. Teď už je v pohodě. Koně krmíme třikrát denně, dáváme jim seno a při výkrmu různé granule. Chodí sem pravidelně veterinář. Kozlík měl bohužel přetočený žaludek, když se dal dohromady, šel na maso,“ hájí se majitel Josef Svoboda.

Zatímco ale majitel zvířat tvrdí, že situace není tak závažná, jak se může zdát z fotografií, někteří lidé stále vyjadřují obavy a požadují důkladné vyšetření a zlepšení podmínek pro zvířata. „Bylo to šílené, byl tam plesnivý záchod, když tam byl tábor. Prasatům jsme chodili kydat, koně se kydali jednou za týden, bylo to šílené. Koně opadali ze svalů, neměli adekvátní příjem, stáli v hnoji nebo na betonu, žádné seno neměli. Nechápu, jak v tomhle může někdo chovat zvířata,“ popsala situaci z léta loňského roku Marie Kliková ze spolku na ochranu zvířat (kolektiv SOS zvířata v nouzi KV).

Případem se začala zabývat také Krajská veterinární správa. Žádné problémy ale nezaznamenala. „Co se týká koňů, tam větší problémy zjištěny nebyly. Krajští veterináři provedli kontrolu a nezaznamenali žádné zásadní problémy. Kozlík byl ve slabé kondici, ale chovatel uvedl, že je po nemoci, přeléčen, a že si ho chce vykrmit. Problém tam byl, že nebyl označený. Poté byl chovatel ještě zpětně dotazován na některé věci, uvedl, že kozel skončil na porážce, což mu umožňuje legislativa,“ řekla ředitelka Marie Slepičková.

Veterinární správa podle ní reagovala na podněty občanů už dříve, ani tehdy ale žádná pochybení v jezdecké stáji v Horách nezaznamenala.

Spustit audio