Foťte zloděje, vzkazuje vedení olomouckého Výstaviště Flora návštěvníkům Botanické zahrady

20. květen 2020

Stačilo pouhých osm návštěvních dní po znovuotevření a z olomoucké botanické zahrady zmizely desítky rostlin. Lépe řečeno někdo je ukradl. Navíc ze záhonů tzv. Zahrady smyslů, kterou zahradníci vysadili především pro nevidomé a slabozraké návštěvníky. Zástupci Výstaviště Flora, které o areál pečuje, přemýšlí jak dalším takovým případům předejít.

„Trochu hyenismus,“ hodnotí krádež ředitelka Výstaviště Flora Eva Fuglíčková. Přidává se i šéf zahradníků Zdeněk Šup. Nechápe, šlo o zhruba čtyřicet sazenic vcelku běžných rostlin. „Byly odcizeny například levandule, nějaké dlužichy a okrasné traviny,“ přibližuje Šup.

Podle Evy Fuglíčkové to není zdaleka poprvé. I před tím ale šlo o utržení květin nebo vyrýpnutí pár cibulek rostlin. „Pokud jsou ty škody takhle malé, tak to nehlásíme na policii. Pokud to kterýkoli z našich zaměstnanců vidí, tak ty lidi samozřejmě upozorní,“ říká Fuglíčková.

A tak vedení Flory vyzvalo návštěvníky. Jestliže zaznamenáte náhodně pokus o krádež, vyfotografujte skrytě pachatele a oznamte to pracovníkům Flory. „Aby lidi nebyli lhostejní a všímali si, co se kolem nich děje. Ta krásá, která se tady vytváří, kde můžou odpočívat a relaxovat, nestojí malé peníze. Ta škoda, která byla, není opravdu velká. Jde spíš o takovou morální záležitost,“ dodává ředitelka.

S fotkou zloděje se zatím nikdo z návštěvníků nepřihlásil. Výstaviště ale pracuje na ochraně. Kamerovému systému se ředitelka výstaviště brání, nachystali ale levnější variantu. „Připravujeme jakési bezpečnostní oko, které nebude moc nákladné, ale ty lidi prostě zachytí,“ naznačila Fuglíčková.

Ve hře je i zavedení alespoň symbolického vstupného. „Protože se rekonstruovalo rozárium, tak jsme v jakési době udržitelnosti, takže vstupné není možné do konce tohoto roku zavádět. Pak je to otázka. Je to záležitost, která je na stole,“ uzavírá ředitelka.

Botanická zahrada s rozáriem je tak zatím zdarma otevřená každý den mimo pondělí.

autor: bam
Spustit audio