Francis Bret Harte: Noc ve Wingdamu

28. březen 2020

Francis Bret Harte je americký prozaik, básník, dramatik a žurnalista druhé poloviny 19. století. Hartovy povídky a novely z dob pionýrského osidlování amerického západu měly mezi čtenáři okamžitý úspěch. Popisují v té době zcela nové prostředí kalifornských zlatokopů, které Harte zažil na vlastní kůži, využívají místního dialektu a vyznačují se humorem i laskavou sentimentalitou. 

Francis Bret Harte, americký prozaik, básník, dramatik a žurnalista druhé poloviny 19. století, podnítil svým dílem využívání regionálních zvláštností v americké literatuře. Harte se narodil jako syn učitele, ale po otcově předčasné smrti musel přerušit školní docházku a sám si vydělávat na živobytí. Když mu bylo patnáct, dostal se do Kalifornie, dostal se mezi zlatokopy. Na živobytí si vydělával jako jízdní poslíček, zlatokop, ozbrojený průvodce dostavníku i jako učitel. Alespoň tak to Francis Bret Harte barvitě líčil, skutečnost však patrně byla poněkud prozaičtější. Leč co na tom, když dokázal o zlaté horečce tak nádherně vyprávět! Svými příběhy dokonce inspiroval vznik českého trampingu.

Roku 1857 se Harte usadil v San Francisku, kde od roku 1864 redigoval časopis The Californian a v letech 1868 až 1870 měsíčník The Overland Monthly, pro který psal například Mark Twain. V San Francisku tak vzniklo uznávané lokální literární středisko.

Povídku Noc ve Wingdamu najdeme ve sbírce Kalifornské povídky a legendy, kterou přeložil A. J. Šťastný. Povídku pro rozhlas upravil Libor Magdoň, v režii Tomáše Jirmana uslyšíme Františka Strnada a Kateřinu Huberovou. 

Účinkují: František Strnad, Kateřina Huberová
Připravila: Libor Magdoň
Překlad: A. J. Šťastný
Režie: Tomáš Jirman
autor: Libor Magdoň
Spustit audio