Francouzský cassoulet se peče třeba i dva dny

Cassoulet je slavné jídlo z francouzského regionu Languedoc, které vzniklo ve středověku za stoleté války – tedy v polovině 14. století.

Město Castelnaudary obléhali Angličané. Jeho obyvatelé tak museli v nouzi dát do pekáčů vše, co doma našli. A vyplatilo se, v pokrmu se našlo tolik síly, které bylo potřeba k obraně.

V roce 1966 pak speciální komise stanovila, že cassoulet musí obsahovat ze 70 % velké bílé fazole a zbytek připadá na vepřové klobásky, kůžičky a také slavný confit - tedy husí nebo kachní maso zavařené ve vlastním sádle.

Název je odvozen od kameninové nádoby "cassoule" ve které se jídlo připravuje. Trik tohoto pokrmu spočívá v dlouhém zapékání pod pokličkou. Trvá to i dva dny, než je hotovo.

A chuť dodá pochoutce i škraloup z masa a tuku, který vzniká při pečení. Ve Francii se dokonce říká: „sedm škralupů cassoletu“, a věděli byste, co se tím myslí?

a) že je jídlo teprve potom kvalitní a dobré – SMS ve tvaru POCHOUTKY A
b) že pak už se jídlo nedá jíst – SMS ve tvaru POCHOUTKY B

Za správou odpověď připište ještě své jméno a celou adresu a odešlete na číslo 907 77 04. Cena SMS jsou 4 Kč. Hrajeme o Tradiční českou kuchařku.

Soutěžíme do úterní půlnoci - 29. dubna!