František Fajtl: Sestřelen

16. únor 2017

Poslechněte si rozhlasovou úpravu zřejmě nejznámější prózy Františka Fajtla – románu Sestřelen.

POSLOUCHEJTE DRUHOU ČÁST RADIOKNIHY >>

František Fajtl (20. srpna 1912 – 4. října 2006) v březnu 1939 utekl z Československa. Nejdříve bojoval ve Francii. Poté, co i ona padla do rukou nacistů, se dostal přes severní Afriku do Velké Británie do služeb Britského královského letectva.


Desetidílnou četbu na pokračování připravil a režii má Luboš Koníř. Účinkuje Jiří Ornest. Technická spolupráce Michal Kolář.

František Fajtl se ve službách RAF zúčastnil bitvy o Británii a sám byl později, v roce 1942, nad severní Francií sestřelen. Jeho dramatický únik z nepřátelského území pak vedl přes Francii a Španělsko zpět do Británie, kde se znovu úspěšně zapojil do bojů. A právě tuto dramatickou životní epizodu popsal ve svém románu Sestřelen.

Po válce se vrátil do vlasti. V roce 1950 byl – jako mnozí další piloti bojující v Anglii – uvězněn. Své plné rehabilitace se dočkal až v roce 1990.

Byl oceněn čtyřmi československými válečnými kříži a britským DFC (Distinguished Flying Cross – Letecký kříž za význačné činy). Byl i rytířem francouzské čestné legie. Dne 28. října 2004 převzal české nejvyšší státní vyznamenání – Řád bílého lva.

autor: jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.